Adölesan kız çocuklarında omuz retraksiyon ortezi ve postür egzersizlerinin kifoza olan etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of shoulder retraction orthosis and posture exercises on kyphosa in Adolescent girls
- Tez No: 580533
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN USGU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: adolescent, kyphosis, posture exercise, shoulder retraction harnesi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çalışmamız postür egzersiz eğitimi ve omuz retraksiyon ortezinin kifozda etkinliğinin araştırılması amacıyla planlandı. Çalışmaya yaşları 13-16 yaş arasında değişen postürel kifozu olan 30 adölesan birey katıldı. Bireyler rastgele kontrollü çalışma yöntemi ile egzersiz (n=15), (yaş ortalaması 13,73±0,46 yıl ve boy ortalaması 162,40±5,62 cm) ve korse (n=15), (yaş ortalaması 13,73±0,46 yıl ve boy ortalaması 159,80±4,31 cm) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Egzersiz grubuna 8 hafta boyunca haftanın her günü 15-20 dk sürecek ve haftada bir gün fizyoterapist eşliğinde diğer günler evde kendisinin yapabileceği şekilde spinal ekstansör kuvvetlendirme, skapular retraksiyon, skapular stabilizasyon, pektoralis kaslarına germe içeren postür egzersiz eğitimi verildi. Egzersizlerin set ve tekrar sayısı haftalar ilerledikçe arttırıldı. Omuz retraksiyon ortezi kullanan korse grubundan 8 hafta boyunca haftanın her günü günde en az 8 saat korseyi takmaları istendi. Tüm bireylerin tedavi öncesi ve tedavi sonrası kifoz derecesinin indirekt ölçümü flexrulerla, başın anteriora tilti, tragus duvar mesafesiyle, omuzların protraksiyonu iki skapulanın inferioru arasındaki mesafeyle değerlendirildi. Tedavi öncesi ve sonrası gruplar kendi içinde karşılaştırıldığında, her iki gruptada, kifoz derecesinin indirekt ölçümünde, omuzların protraksiyonunda ve başın anterior tiltinde iyileşme olduğu (p0.05). Çalışmanın sonucunda adölesan dönemdeki kız çocuklarında görülen postürel kifozu, postür egzersiz eğitimi ve omuz retraksiyon ortezi, postürel kifozu, başın anterior tiltini ve omuz protraksiyonunu benzer etkilerle azaltmıştır. Fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamalarında postür egzersiz eğitiminin spinal ekstansör kas güçlendirme, skapular retraksiyon, skapular stabilizasyon, pektoralis kaslarına germe egzersizleri, ortez uygulamasıyla benzer etkilerinden dolayı adölesan dönemde egzersize zaman ayıramayan, yapmak istemeyen, egzersizin kontraendike olduğu durumlarda ya da düzenli kliniğe gelip gidemeyen bireyler için korse akut olarak düşünülebilir. Anahtar kelime: Adölesan, Kifoz, Postür egzersizi, Omuz retraksiyon ortezi
Özet (Çeviri)
Our study was planned to investigate the effectiveness of posture exercise training and shoulder retraction orthosis in kyphosis. 30 adolescent individuals with postural ciphosis, ages 13-16, participated in the study. Individuals were divided into 2 groups: exercise (N=15), (mean age 13.73±0.46 year and mean height 162.40±5,62 cm) and corset (n=15), (mean age 13.73±0.46 year and mean height 159.80±4.31 cm) by random controlled study method. The exercise group was given posture training which will last 15-20 minutes every day of the week for 8 weeks and will be accompanied by a physiotherapist one day a week and other days at home, which includes spinal extensor strengthening, scapular retraction, scapular stabilization, stretching to pectoralis muscles. The set and repeat number of exercises were increased as the weeks progressed. The corset group, which uses shoulder retraction orthosis, was asked to wear the corset for at least 8 hours a day each day of the week for 8 weeks. Indirect measurement of the degree of kyphosis of all individuals before and after treatment was evaluated with flexrulerla, anteriorly tilty of the head, tragus wall distance, protraction of the shoulders with the distance between the inferioru of the two scapulans. Before and after the treatment groups were compared in themselves, it was observed in both groups that there was improvement in the indirect measurement of kyphosis degree, the protraction of the shoulders and the anterior tilt of the head (p0.05). As a result of the study, postural kyphosis seen in adolescent girls, posture exercise training and shoulder retraction orthosis, postural kyphosis, anterior tiltine of the head and shoulder protraction were reduced with similar effects. In physiotherapy and rehabilitation applications, posture training can be considered as acute for individuals who cannot take time to exercise during the adolescent period due to the effects of spinal extensor muscle strengthening, scapular retraction, scapular stabilization, stretching exercises to pectoralis novices, orthosis application, do not wish to do, where exercise is contraindicated or who cannot go to regular clinics.