OECD ülkelerinde kredi notunun belirleyicileri: Ekonomik ve kurumsal faktörler
Determinants of credit ratings in OECD countries: Economic and institutional factors
  1. Tez No: 580540
  2. Yazar: SELEN SAVAŞKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNZÜLE KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşları, Ülke Kredi Notu, Panel Veri Ekonometrisi, Ekonomik Değişkenler, Kurumsal Değişkenler
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Küreselleşen dünyada uluslararası sermaye, ülkelerin ekonomik bünyesinde önemli bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla ülkelerin söz konusu sermayeyi ülkelerine çekebilmeleri için kredibilitelerinin yüksek olması gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, 20 OECD ülkesi için kredi notunu belirleyen ekonomik ve kurumsal faktörlerin belirlenmesidir. Bu amaç uluslararası sermayeyi ülkeye çekebilmenin bir aracı olarak görülen kredi notunun önemine vurgu yapmaktadır. Ülkelerin ekonomik büyüme performanslarına etki eden bu sermayeyi çekebilmek üzere hangi ekonomik ve kurumsal faktörlere dikkat etmeleri gerektiğinin tespiti çalışmanın hedefini oluşturmaktadır. Çalışmada seçilmiş 20 OECD ülkesi için ekonomik ve kurumsal faktörler belirlenmiş ve bunların kredi notları üzerindeki etkisi ekonometrik olarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, ele alınan ekonomik ve kurumsal faktörler ile kredi notları arasında çift yönlü nedensellik tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In globalizing world, international capital has a big role in economic structure of countries. Thus, credibilities of countries should be high in order to attract capital to their own countries. The aim of the study is to determine economic and institutional factors which have a great impact on credit ratings for 20 OECD countries. This aim emphasises importance of credit rating regarded as a tool to attract international capital to country. Another aim of the study is to determine which economic and institutional factors should be pay attention so as to attract capital which has impact on performances of countries' economical growth. In this study, we determine economic and institutional factors for chosen 20 OECD countries and analyse impact of them on credit ratings, econometrically. According to results of the analysis, we find bidirectional causality between credit rating with economic and institutional factors. Kevwords: International Credit Rating Agencies, Sovereign Rating, Panel Data Econometrics, Economic Variables, Institutional Variables