Tip 1 DM olgularında total antioksidan seviyesi, total oksidan seviyesi ve Paraoksonaz-1 enzimi seviyesinin incelenmesi
Investigation of total antioxidant level, total oxidant level and Paraoxonase-1 enzyme level in Type 1 dm cases
  1. Tez No: 580563
  2. Yazar: ELİF ŞEYMA DEMİROK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSAMETTİN VATANSEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Biochemistry, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Total Antioksidan Seviye, Total Oksidan Seviye, Paraoksonaz-1, Tip 1 Diabetes Mellitus, Total Antioxidant Status, Total Oxidant Status, Paraoxonase-1, Type 1 Diabetes Mellitus
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmamızda, tip 1 diyabette total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS) ve Paraoksonaz-1 (PON-1) enzimi düzeylerinin nasıl etkilendiğini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Tip 1 Diyabet tanısı almış 3-18 yaş arası 53 Tip 1 diyabetli çocuk ve 53 sağlıklı çocuk (kontrol grubu) çalışmaya dahil edildi. Gönüllülerin tanı ve takip amaçlı istenen rutin tetkiklerinden arta kalan serumlarından TAS, TOS ve PON-1 düzeyleri çalışıldı. Rutin çalışılmış olan glukoz, trigliserit, kolesterol, LDL-Kolesterol, HDL-Kolesterol, C-peptid, insülin düzeyleri hastane bilgi yönetim sisteminden elde edildi. Bulgular: Çalışmamızda; deney grubunda TAS ve TOS düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşük bulundu (p=0,001). Tip 1 diyabetlilerde HbA1c değeri ile total antioksidan seviye ve total oksidan seviye arasında herhangi bir ilişkiye rastlanmadı (sırasıyla r= -0,151; p=0,193, r=0,048; p=0,795). Plazma glukoz değeri ile paraoksonaz-1 enzimi düzeyi arasındaki korelasyon deney grubunda anlamlı değilken, kontrol grubunda negatif bir korelasyonun olduğu belirlendi (r= -0,288; p=0,033). Tip 1 diyabetlilerde TAS düzeyi ile TOS düzeyi ve PON-1 enzimi düzeyleri arasında anlamlı bir korelasyon bulunmuştur (sırasıyla; r=0,344; p=0,12, r=0,344; p=0,012). Sonuç: Çalışmamızda tip 1 diyabetlilerde TAS ve TOS düzeyinin düşük olduğu belirlenmiştir. Bununla beraber tip 1 diyabetlilerde glisemik kontrol belirteçleri (HbA1c, plazma glukozu) ile TAS, TOS ve Paraoksonaz-1 enzimi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study, we aimed to investigate how total antioxidant level (TAS), total oxidant level (TOS) and paraoxonase-1 (PON-1) enzyme levels are affected in Type 1 Diabetes. Materials and Methods: 53 children with Type 1 diabetes and 53 healthy children (control group) aged 3-18 years with type 1 diabetes were included in the study. Serum TAS, TOS and PON-1 levels were studied from the serum of the volunteers remaining from the routine examinations required for diagnosis and follow-up. glucose, triglyceride, cholesterol, LDL-Cholesterole, HDL-Cholesterole, C-peptide and insulin levels were obtained from hospital information management system. Results: In our study; TAS and TOS levels were significantly lower in the experimental group compared to the control group (p = 0.001). There was no relationship between HbA1c value and total antioxidant level and total oxidant level in patients with type 1 diabetes (r = -0.151; p = 0.193, r = 0.048; p = 0.795 respectively). The correlation between plasma glucose level and paraoxonase-1 enzyme level was not significant in the experimental group, but it was found to have a negative correlation in the control group (r = -0.288; p = 0.033). There was a significant correlation between TAS and TOS and PON-1 enzyme levels in patients with type 1 diabetes (r = 0.344; p = 0.12, r = 0.344; p = 0.012 respectively). Conclusion: In our study, TAS and TOS levels were found to be low in patients with type 1 diabetes. However, there was no significant relationship between glycemic control markers (HbA1c, plasma glucose) and TAS, TOS and Paraoxonase-1 levels in patients with type 1 diabetes.