Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı'nda 2013-2018 yılları arasında izlenen İmmün Trombositopenili hastaların demografik ve klinik özellikleri
Demographic and clinical characteristics of patients with İmmune Thrombocytopenia followed up in 2013-2018 in the department of Pediatric Hematology, Faculty of Medicine, Çukurova University
  1. Tez No: 580615
  2. Yazar: GÜLŞAH SÖĞÜT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL LEBLEBİSATAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İmmun trombositopeni, IVIG, prognostik faktörler, Immune thrombocytopenia, IVIG, prognostic factors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: 2013-2018 yılları arasında İmmun Trombositopeni (İTP) tanısı alan çocukların klinik özelliklerini ve hematolojik tablolarını inceledik. Klinik bulgular ve hematolojik tabloya göre düzenlenen tedavi uygulamalarını incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 2013-2018 yılları başvuran 1 ay-18 yıl arasındaki 80 hasta değerlendirildi. Her hastanın yaşı, cinsiyeti, tanı öncesindeki enfeksiyon ve aşılanma öyküsü, kanama bulguları, tanı anındaki laboratuvar değerleri, tedaviye olan yanıtları incelendi. Bulgular: Çalışmamıza alınan 80 hastanın yaş ortalaması 5±2,3 yıl idi. Olgularımızda kız/erkek oranı 1,2 olarak tespit edildi. Hastaların 18 tanesinde (% 22,5) başvurudan önceki 6 hafta içinde, viral enfeksiyon hikayesi vardı. 2 hasta aşılama sonrasında Akut İTP tanısı almıştı. Akut İTP'lerin 23 olgu ile en çok kış aylarında, kronik İTP'lerin 12 olgu ile daha çok ilkbahar ve kış aylarında başvurduğu görüldü. Akut ve kronik hastaların ortalama trombosit sayıları, beyaz küre sayısı (Wbc), ortalama trombosit hacmi (MPV), hematokrit (Htc) değerleri değerlendirildiğinde benzer sonuçlar elde edildi (p>0,05). Sonuç: İTP tanısı ile takip ettiğimiz ve ilk tedavide intravenöz immunglobulin tedavisi verdiğimiz hastaların, metilprednizolon verdiğimiz hastalara oranla daha fazla kronikleştiği izlendi (p=0,01). Literatürle benzer sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: We examined the clinical features and hematological findings of children diagnosed with immune thrombocytopenia (ITP) between 2013-2018. We aimed to investigate the treatment modalities according to clinical and hematological findings. Materials and Methods: The study included 80 patients between the ages of 1 month and 18 years who were diagnosed with ITP between 2013-2018. The age, sex, history of previous infection and vaccination, bleeding findings, laboratory values at the time of diagnosis and response to treatment were evaluated. Results: The mean age of the 80 patients included in our study was 5±2.3 yearss. The female / male ratio of the patients was 1.2. Eighteen patients (22.5%) had a history of viral infection within 6 weeks prior to admission. Two patients had acute ITP after vaccination. Among the patients with the diagnosis of acute ITP, 23 patients were admitted mostly during the winter months, 12 patients with chronic ITP were admitted in spring and winter months. When the mean platelet count, White blood cells (Wbc), Mean platelet volume (MPV), hematocrit (Hct) values of all patients were compared, similar results were obtained in groups (p> 0.05). Conclusion: It was observed that the patients treated with IVIG as the first treatment tended to be more chronic than the patients treated with methylprednisolone (p=0.01). Similar results were obtained with the literature.