HIV/AIDS tanısı alan hastalarda yaşam doyumu ve sosyal destek ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relation between satisfaction with life and social support in patients diagnosed with HIV/AIDS
- Tez No: 580621
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR SARUHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: HIV/AIDS, satisfaction with life, social support
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Araştırma, HIV (Human Immunodeficiency Virus-İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü)/AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome-Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu) tanısı almış bireylerin yaşam doyumu ile sosyal destek ilişki düzeylerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma İzmir İlinde bulunan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesin'de Nisan- Ekim 2016 tarihleri arasında bu hastanelerde tedavi ve takip edilen hastalar içerisinden 75 HIV/AIDS tanısı alan hastanın katılımıyla tanımlayıcı türde yapılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında literatür ve benzer çalışmalardan yararlanılarak araştırmacı tarafından hazırlanan“Aydınlatıcı Onam Formu”,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Yaşam Doyumu Ölçeği”ve“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Verilerin analizinde t testi, Kolmogorov-Smirnov testi,Wilcoxon testi ve Man Whitney Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ANOVA testi, Post Hoc, Kruskal Wallis testi kullanılmışdır. Araştırmaya katılan hastaların 14'ü kadın, 61'i erkek olup hastaların %52'si bekardır. Hastalar en fazla heteroseksüel ilşki ve fuhuş çalışanı yoluyla hastalık bulaşını almışlardır. HIV/AIDS tanısını daha çok sağlık sorunları nedeniyle başvuruda aldıkları saptanmıştır. Hastaların meslek grubu değişkenleri, sosyo ekonomik durum, gelir düzeylerini algılayışları, düzenli antiretroviral tedavi alma durumları, HIV(+) arkadaşa sahip olmalarının yaşam doyumu düzeylerini etkilediği tespit edilmiştir. HIV/AIDS hastalarının sosyal destek ve yaşam doyumu düzeyleri arasında anlamı pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Çalışmada HIV/AIDS tanısı alan alan hastaların hastalıklarını çevresiyle paylaşma durumları ile kadın hastaların yaş artışlarına bağlı sosyal destek düzeylerinin etkilendiği bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak; araştırmada sosyal destek ölçeğinden alınan puan arttıkça yaşam doyumu da artmıştır. Anahtar Kelimeler : HIV/AIDS, Yaşam Doyumu, Sosyal Destek
Özet (Çeviri)
Aim: The study was conducted with the aim of investigating the relation between satisfaction with life and social support in patients diagnosed with HIV/AIDS. Method: The research was a descriptive type study conducted between April and October 2016 at Tepecik Teaching and Research Hospital, Bozyaka Teaching and Research Hospital, Katip Çelebi University Atatürk Teaching and Research Hospital, and Dokuz Eylül University Medical Faculty Hospital, with the participation of 75 patients diagnosed with HIV/AIDS. An Elucidative Consent Form, a Descriptive Information Form, a Satisfaction with Life Scale, and a Multidimensional Perceived Social Support Scale, prepared by the researchers by making use of the literature and similar studies, were used in collecting research data. Findings: T-test, the Kolmogorov-Smirnov test, the Wilcoxon test, the Mann Whitney Test, the One-way Variance ANOVA test, Post Hoc, and the Kruskal Wallis Test were used in the analysis of data. Fourteen of the patients participating in the study were female, 61 were male, and most were single. Most of the patients had contracted the disease through heterosexual relations or working as prostitutes. It was found that they had mostly received the diagnosis of HIV/AIDS when going to the hospital with other health problems. It was found that patients' levels of satisfaction with life were affected by the variable of profession group, socioeconomic status, perception of income level, whether they were receiving regular ART treatment, and whether they had any HIV-positive friends. A significant positive correlation was found between HIV/AIDS patients' social support and satisfaction with life levels. It was found in the study that the social support levels of patients with a diagnosis of HIV/AIDS were affected by the extent to which they shared their diagnosis with those around them and by increase in age in female patients. Conclusion: It was concluded that as the score obtained on the social support scale increased, satisfaction with life also increased.