Kazak Türkolog 'Räbiġa Sızdıqova' ve 'Qazaq Edebî Tiliniñ Tarihi' adlı eseri üzerine
Kazakh Turkologist Rabiga Sizdikova and her work 'The History of Kazakh Literary Language'
- Tez No: 580622
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türklükoloji, Kazak Türkolojisi, Rabiğa Sızdıkova, Kazak Edebî Tiliniñ Tarihi, Turkicology, Kazakh Turcology, Rabiga Sizdikova, History of Kazakh Literary Language
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
Rabiğa Sızdıkova, Kazak Türkolojisinin millî temellerinin atıldığı zamanlardan günümüze kadar genelde Türkoloji özelde ise Kazak Türkolojisi adına birçok değerli çalışma yapmıştır. Bu çalışmada, Kazak Türklük bilimcisinin Kazak Edebî Tiliniñ Tarihi (15-19. Ğasırlar, 2014) adlı eseri Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Eserde, Kazak edebî dili ve tarihi, Kazak dil ve edebiyatının değerlendirilmesiyle ilgili birçok edebî ve dilbilimsel konu hakkında Kazakistan Türkolojisindeki görüşlere yer verilmiştir. Kazak edebî dilinin ana kaynakları, başlangıcı, gelişim süreci ve güncel durumu incelenmiştir. Bu çalışmada; Kazak Türkçesi ve edebiyatıyla ilgili yapılan Türkoloji çalışmalarına yer verilerek Çarlık Dönemi, Sovyet Dönemi ve sonrasından günümüze Kazakistan Türkolojisi hakkında bilgiler verilmiş ve alanla ilgili önemli çalışmalara değinilmiştir. Bu çalışmalardan Kazak edebî dilinin tarihini geniş bir çerçevede ele alıp inceleyen, Kazak Türkolog Rabiğa Sızdıkova'nın hayatı ve ilmî çalışmaları tanıtılarak Kazak Edebî Tiliniñ Tarihi (15-19. Ğasırlar, 2014) adlı eseri Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Aktarılan bu eser üzerinden Sızdıkova'nın Türklük bilimine yaptığı katkılar ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Rabia Sizdikova has been done very effective studies usually in Turcology but in particular Kazakh Turcology from the time the national foundation of Kazakh Turcology untill today. In this study, the work of Kazakh Turkishness Scientist's History of Kazakh Literary Language (15-19. century, 2014) was translated into Turkey Turkish. In the study, many views about the Kazakh Literary Language and History and the evaluation of the Kazakh Language and Literature has been taken into consideration and the main sources of Kazakh language, beginning, development process and current situation are examined. In this study; while the works about Turcology on Kazakh Turkish and Literature are given place the study also gives information about the Turcology of Kazakhstan from the Period of Tsardom, the Soviet and after them to the present and important works related to the field are also mentioned. The study introduces Kazakh Turcologist Rabiger to Sizdikova's life and scientific works who has examined and discussed Kazakh History and Literary language from a broad framework in the work of History of Kazakh Literary Language (15-19. century, 2014) which later translated into Turkey Turkish. On the basis of this translated work Sizdikova's contribution to the science of Turkishness has been tried to be revealed.