Uzun süre ayakta çalışan kadınlar ile sedanter kadınların ayak-ayak bileği problemleri ile yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
The evaluation quality of life in sedentary women andwomen working in stand with foot and ankle problems
  1. Tez No: 580625
  2. Yazar: GÖKŞİN ÖZCANAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kadınlar, Ayak-ayak bileği problemleri, Yaşam kalitesi, Women, Foot-ankle problems, Quality of life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sedanter yaşam tarzı; obezite, tansiyon problemleri, kaslarda zayıflık, postüral bozukluklar, kalp hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa sebep olmaktadır. Uzun süre aynı postürde çalışmak da statik kas yüklenmesinden kaynaklı kaslarda gücün azalmasına ve yorgunluk gibi bazı problemlere yol açar. Bu çalışmada da uzun süre ayakta çalışan kadınlar ile sedanter yaşayan kadınlar arasındaki ayak-ayak bileği problemleri ile yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ocak 2019- Mayıs 2019 tarihleri arasında yürütülen çalışmaya yaşları 18 ile 45 arasında olan 30 sedanter yaşayan kadın ve 30 uzun süre ayakta çalışan sağlıklı kadın dahil edildi. Katılımcılara bireylerin demografik özelliklerini, ağrı prevelansını ve ağrı bölgesini belirlemek amacıyla Değerlendirme Formu, Ayak Postür İndeksi, Ayak Fonksiyon İndeksi, AOFAS Ayak-Ayak Bileği Araştırması, New York Postür Analiz Yöntemi, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulandı. Grupların demografik ölçümleri karşılaştırıldığında, çalışan ve çalışmayan kadınlar arasında ağrının varlığı açısından istatisksel olarak anlamlı bir fark olduğu görülmüştür (p0,05).
Özet (Çeviri)
Sedentary lifestyle; obesity, blood pressure problems, muscle weakness, postural disorders, heart diseases, such as causes many health problems. Working in the same posture for a long time also causes some problems such as fatigue and decreased strength in the muscles caused by static muscle loading. In this study, it was aimed to evaluate the foot-ankle problems and quality of life between longstanding women and sedentary women. The study was conducted between January 2019 and May 2019 and included 30 sedentary women aged between 18 and 45 years and 30 healthy women working on their feet for a long time. In order to determine the demographic characteristics, pain prevalence and pain area of the individuals, Assessment Form, Foot Posture Index, Foot Function Index, AOFAS Foot-Ankle Survey, New York Posture Analysis Method, SF-36 Quality of Life Scale were applied to the participants. When the demographic measurements of the groups were compared, there was a statistically significant difference between the working and non-working women in terms of the presence of pain (p 0.05).