Aβ(1-42) ile indüklenen SH-SY5Y hücrelerinde aminopeptidaz a inhibisyonunun olası rolü
Possible role of aminopeptidase A inhibition in SHSY5Y cells induced with 1 aβ (1-42)
- Tez No: 580661
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA FATMA BÖLÜKBAŞI HATİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, anjiyotensin 1-7, Mas reseptörü, Aminopeptidaz A inhibitörü, Alzheimer Disease, angiotensin 1-7, Mas receptor, Aminopeptidase A inhibitor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Alzheimer dünya çapında yaygınlık gösteren nörodejeneratif bir hastalıktır. Bu hastalıkta temel patojenik özellikler ekstrasellüler beta amiloid birikimleri, intrasellüler nörofibriler tangıllar, nöronal ölüm, sinaps kaybı ile birlikte olan kognitif işlevlerde ilerleyici bir bozulmadır. Alzheimer hastalığı (AH) için şu anda mevcut olan tedavi seçenekleri sınırlı etkinliğe sahiptir. Anjiyotensin 1-7 (Ang 1-7), Renin Anjiyotensin Sistem (RAS)'inin biyolojik olarak aktif üyesidir. Anjiyotensin II (Ang II)'den anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE2)'nin etkisiyle sentezlenir ve G proteinine bağlı Mas reseptörleriyle ve Mas ile ilgili G protein bağlantılı reseptör ile kendi ACE2 / Ang 1-7 / Mas eksenini oluşturur. Bu eksen Ang II'nin vazokonstriksiyon, inflamasyon ve proliferasyon gibi birçok aktivitesine zıt etkilere sahiptir. Aminopeptidaz A (APA), RAS metabolizmasında Anjiyotensin I (Ang 1) ve Anjiyotensin II (Ang II) yolağında rol oynamaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda APA inhibitörlerinin etkisiyle kronik serebral hipoperfüzyon yapılan ratlarda, Ang 1-7'nin nöroprotektif olabileceği gösterilmiştir. Bu çalışmada laboratuar ortamında SH-SY5Y hücrelerine literatür verileri ışığında 10 µM konsantrasyonda amiloid-β 1-42 (Aβ 1-42 ) uygulanarak Alzheimer modeli oluşturulmuştur. Bu modele, anjiyotensin peptidlerin metabolizmasında rol oynayan APA enzimini inhibe eden, Amastatin 10 µM konsantrasyonda uygulanarak Western Blot (WB) görüntüleme tekniği ile Ang 1-7 ligandı olan Mas1 reseptör ekspresyonuna etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak, APA inhibitörü olan Amastatin Ang 1-7 seviyelerini artırmakla birlikte MasR'ü üzerine olan etkisi çalışılan konsantrasyonda gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Alzheimer's is a worldwide neurodegenerative disease. The main pathogenic features of this disease are progressive impairment of cognitive functions associated with extracellular beta amyloid deposits, intracellular neurofibrillary tangles, neuronal death, and synapse loss. Treatment options currently available for Alzheimer's disease (AD) have limited efficacy. Angiotensin 1-7 (Ang 1-7) is a biologically active member of the Renin Angiotensin System (RAS). It is synthesized from angiotensin II (Ang II) by the action of angiotensin converting enzyme (ACE2) and forms. its ACE2 / Ang 1-7 / Mas axis with the G protein-bound Mas receptors and the G protein-linked receptor. This axis has many opposite effects of Ang II's activities such as vasoconstriction, inflammation and proliferation. Aminopeptidase A (APA) plays an important role in the metabolism of RAS, plays a role in the metabolism of Angiotensin I (Ang 1) and Ang II. In this study, in the light of literature data SH-SY5Y cells amyloid-β 1-42 (Aβ 1-42) was applied in 10 µM concentration to create Alzheimer model. In this model, the effect of Amastatin on the expression of Mas1 receptor, Ang 1-7 ligand by Western Blot (WB) technique, was applied at 10 µM concentration which inhibited APA enzyme which is involved in the metabolism of angiotensin peptides. As a result although APA inhibitor Amastatin increased Ang 1-7 levels, its effect on MasR was not observed at the studied concentration.