İlhan Berk'in şiirlerinde epistemolojik ve ontolojojik mistifikasyon
Epistemological and ontological mystification in Ilhan Berk's poems
- Tez No: 580691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İlhan Berk, hayatı, şiirleri, epistemoloji, ontoloji, mistifikasyon, şiir kaynağı, şiirlerinin gizemi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Modern Türk edebiyatın önemli edebî topluluklarından biri İkinci Yeni hareketidir. 1950'lerin ortasından 1960'ın sonlarına kadar etkili olan İkini Yeni döneminde şiir dili, imge ve sözdiziminde köklü ve önemli değişiklikler meydana gelmiştir. İkinci Yeni hareketinin öncü isimlerinden biri olan İlhan Berk, şiirde farklı teknikler denemiş, şiir dilinde zaman zaman değişiklikler yapmış ve uzun yıllar boyunca birbirinden farklı eserler yazmış çok yönlü ve çok değişken bir şairdir. Hemen her konuda şiirler yazan İlhan Berk, şairlik yaşamı boyunca farklı kaynaklardan yararlanmış ve beslendiği bu yeni kaynaklara dayanarak dil, tema, anlam, izlek olarak birbirinden tamamen farklı şiirler yazmıştır. Bu çalışmada İlhan Berk'in şairlik hayatı ve şiirleri üç döneme ayrılmış ve çalışma bu üç dönem esas alınarak gerçekleştirilmiştir. İlhan Berk şiirlerinin en önemli kaynaklarından olan ve hayatının belli dönemlerinde değil, şairlik hayatının tamamına yayılmış ve hemen her şiirine az veya çok sirayet etmiş olan aşk, cinsellik ve erotizm belli bir dönem ile sınırlandırılmamıştır. Bu çalışmada, İlhan Berk şiirlerindeki epistemolojik ve ontolojik mistifikasyonlar ele alınmış, İlhan Berk'in beslendiği, dayandığı epistemolojik ve ontolojik kaynaklar belirlenmiş ve İlhan Berk şiirlerinin anlam dünyası açıklanmıştır. İlhan Berk'in hangi bilgi kaynağından -epistemoloji - beslenerek ve nasıl bir varlık bilgisinden-ontoloji- yola çıkarak şiirler yazdığı hayatından, okuduklarından ve şiirlerinden yola çıkılarak açıklanmış ve Berk şiirlerinin gizemi, sırları -mistifikasyon- ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the important literary groups of modern Turkish literature is the Second Yen movement. Effective from the mid-1950s to the end of the 1960s, the Second New Era had fundamental and significant changes in poetry, image and syntax. Ilhan Berk, one of the pioneers of the Second New Movement, is a versatile and highly versatile poet who tried different techniques in poetry, made changes from time to time in poetry and wrote different works for many years. İlhan Berk, who has written poems in almost every subject, has benefited from different sources throughout his life as a poet. In this study, İlhan Berk's poetic life and poems were divided into three periods and the study was carried out on the basis of these three periods. Love, sexuality and eroticism, which is one of the most important sources of İlhan Berk poems and spread throughout the life of poetry and spread to almost every poem, are not limited to a certain period. In this study, the epistemological and ontological mystifications in İlhan Berk poems are discussed, the epistemological and ontological sources on which İlhan Berk is nourished and based are determined and the meaning world of İlhan Berk poems is explained. The source of information, which is based on İlhan Berk's epistemology - nourishment and what kind of being information - ontology - is explained from his life, what he reads and his poems, and the mystery and secrets of Berk poems are revealed. Keywords : İlhan Berk, his life, poems, epistemology, ontology, mystification, source of poetry, mystery of his poems