Sustainable tourism from the perspectives of local residents: The case of Büyükada
Büyükada'daki yerleşik halkın bakış açısından sürdürülebilir turizm
- Tez No: 580708
- Danışmanlar: PROF. DR. KIVANÇ İNELMEN, PROF. PERRAN AKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: sürdürülebilir turizm, sürdürülebilirlik, yerel halk, Büyükada, sustainable tourism, sustainability, residents, and local residents, Büyükada
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma Büyükada'da yaşayan yerel halkın, ki bunlar turizm veya turizmle ilgili çalışanlar, turizmle ilgili işlerde çalışmayanlar veya emekliler ve otoriteler olarak üçe ayrılmıştır, adadaki sürdürülebilir turizme karşı yaklaşımlarını ve fikirlerini anlamak amacıyla sürdürülebilirliğin hem çevresel, hem sosyo kültürel hem de ekonomik boyutlarına karşı tutumlarını anlamak amacıyla oluşturulan nitel bir çalışma ile yüz yüze görüşme metodundan yararlanılarak yapılmıştır. Bu çalışma için adada üç yıldan fazla süredir yaşayan sakinler seçilmiş ve 23 kişiyle görüşülmüştür. Bu görüşmenin sonucu içerik analizi ile değerlendirilmiş ve sonuç olarak adada yaşayan kişilerin değişkenlerine göre ki bunlar demografik özellikler, tutum, değerler, inançlar ve bununla birlikte yönetsel planlar ve hareketler olarak belirlenen değişkenler göz önüne alınarak değerlendirme yapılmıştır. Bu çalışmanın sonunda görüşülen ada sakinlerinin farklı değişkenlerinin farklı sürdürülebilirlik yaklaşımı taşıdığı, turizm ve turizm ile ilgili işlerde çalışan ada yaşayanlarının daha çok ekonomik sürdürülebilirlik ile ilgili endişelerinin olduğu, turizm ile ilgili çalışmayan veya emekli olan kişilerin daha çok çevresel ve sosyokültürel sürdürülebilirliğe önem verdiği ve otoritenin de diğer tüm görüşülen ada sakinleri gibi sürdürülebilirlik ile ilgili bir fikrinin olduğu ama bununla ilgili kesin bir yaklaşımda bulunmayıp etkisiz eleman rolünü oynadığı söylenebilir. Öte yandan kendi içlerinde bir grup oluşturmuş adanın geleceği ve bugünü için endişe duyan maddi bir beklentisi olmayan, eğitimli ada sakinleri, gönüllük esası ile adadaki sorunları çözmeye çalışan bir konsey kurmuş ve adanın sürdürülebilir turizm yakşalımı ile yönetilmesi için bir takım girişimlerde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
This paper aims to understand Büyükada residents' approaches and ideas dealing with sustainable tourism on the island. Residents have been divided into three categories: Residents who work in tourism related jobs, residents who work in jobs unrelated to tourism or have been retired and lastly, the authorities. In order to understand their attitudes towards economic, socio-cultural and environmental dimensions of sustainable tourism, a qualitative study has been conducted by employing face-to-face interview method. A total of 23 residents who have been living on the island for at least three years were interviewed in the study. These interviews were analyzed by using content analysis and the results were evaluated by considering the following variables: demographic characteristics, attitudes, values, beliefs, government plans and actions. Considering the results of this study, it can be said that different variables carry different approaches towards sustainability, residents who work in tourism related jobs mostly have concerns about economic sustainability, residents who work in jobs unrelated to tourism or have been retired mostly care about environmental and socio- cultural sustainability and authorities, while having an idea of sustainability like all other residents, lack a definitive approach, therefore are mostly ineffective. On the other hand, those residents with a higher level of education, who are relatively more affulent and have concerns about the future of the Island, have formed a city council to try to solve the problems by volunteering and made some successful attempts to divert tourism in the Island towards a more sustainable approach.