Müddessir sûresinin tefsiri
The exegesis of surah al-Muddaththir
  1. Tez No: 580717
  2. Yazar: HALİL SARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERİHAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Müddessir, Ehl-i kitab, Melek, Salât, Muddessir, Sakar, Levvâha, Nineteen, Salât
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Müddessir sûresi erken dönem Mekkî sûrelerden olması hasebiyle birçok önemli hususu ihtiva etmektedir. Bu itibarla sûre ile ilgili birkaç makale ve“Müzzemmil sûresi ile mukayeseli konulu tefsir yüksek lisans”çalışması dışında ülkemizde müstakil bir çalışma yapılmamış olması bu sûreyi tez konusu olarak belirlememizi sağlamıştır. Sûre farklı yönlerden değerlendirmeye tâbi tutulduğunda indirildiği ortam dikkate alınmadığı takdirde birçok kavram kargaşası gündeme gelmektedir ki Müddessir sûresinde bununla ilgili örnekler yer almaktadır. Sûrede bulunan birtakım ayetlerin, nâzil olduğu dönemdeki olgusal hakikatten bağımsız bir şekilde literal anlamıyla yorumlanması birçok anlam sorununu oluşturmaktadır. Kur'ân lafız olarak korunmuş olsa bile, lafızların ilk hedef kitlenin kavram dünyalarındaki karşılık bulan anlamın günümüzde tekrar keşfedilmeye muhtaç bir sorun olmaya devam etmektedir. Diğer taraftan sûrede Allah'ın birliğine ve ahiret inancına davet etmesi noktasında Hz. Peygamber'in nübüvvet ve risalet görevine başlanması istenmektedir. Nazım ve içerik açısından yüksek edebi değere sahip olan sûrede tevhid, ölümden sonra diriliş ve Hz. Peygamber'e gelen vahiylerin Allah tarafından indirilmesi gibi temel konulara sahip olduğunu söylemek mümkündür. Putperestlerin bu davet karşısında vahye muhtelif yakıştırmalar yapmaları hâl böyle olunca Allah'ın müşrikleri cehennem ile tehdit etmesi ve cehennemin güvenliğinden sorumlu varlıkların meleklerden oluştuğundan ve onların sayısının on dokuz olduğundan söz edilmesi, on dokuz rakamıyla Ehl-i kitaba sıcak mesajlar verilmesi,“Sakar”,“levvâha”“on dokuz”gibi kelimelerin nüzûl tarihindeki anlamları ve bu kelimelerin modern dönemdeki bazı çevreler tarafından nasıl yorumlandığı, yemin ifadeleri, Allah'ın tabiatı kullanarak birliğini delillendirmesi,“salat”kelimesinin etimolojik ve semantik tahlili ile anakronik yorumlara maruz kalması, şefaat, Allah'ın dilemesinin ne anlama geldiği gibi konular tezin konusunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Since it is one of the early Mecca suras. In this respect, apart from a few articles about the sura and the ef Master's Commentary on the Comparative to the Muzzemmil sura“, no independent study was conducted in our country, which enabled us to define this surah as the subject of the thesis. When the surah is evaluated from different aspects, if the environment in which it is downloaded is not taken into consideration, many confusion comes to the foreground and there are examples related to this in sura Muddessir. The interpretation of a number of verses in the surah in a literal sense, independent of the factual truth at the time of the creation, constitutes many problems of meaning. Even if the Qur'an is preserved as a word, the meaning of the words in the concept worlds of the first target group remains a problem that needs to be rediscovered today. On the other hand, Allah's unity and the belief in the Hereafter invites Hz. The prophethood and prophethood of the Prophet is requested to begin. Monotheism which has high literary value in terms of verse and content, resurrection after death and Hz. It is possible to say that the revelations that come to the Prophet have basic issues such as the downloading by Allah. In the event that the pagans make various revelations against this invitation, Allah threatens the idolaters with hell and gives them messages to the Ahl-i with the number of nineteen, the nineteen of them being the ones responsible for it, ”Sakar“, ”levvâha“ The meaning of words such as ”nineteen indeki in the history of history and how these words were interpreted by some circles in the modern era, the statements of oath, the proof of the unity of Allah by using nature, the etymological and semantic analysis of the word at salat Allah, and the anachronistic interpretation The subject of the thesis is the topics such as what itmeans.