Fecr süresinin rivayet ve dirayet açısından tefsiri (Taberî/İbn Kesîr ve Râzî/Elmalılı örneği)
Egarding the reputation and strength of the fecr period explanation (Taberi/İbn Kashir and Râzi/Apple sample)
- Tez No: 677945
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fecr, Rivayet, Dirayet, Taberî, İbn Kesîr, Râzî, Elmalılı, Fajr, Narration, Acumen, Tabari, Ibn Kesir, Razi, Elmalılı
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı Fecr sûresinde geçen konuların rivayet ve dirayet tefsirlerinde işleniş biçimini tespit etmektir. Bu amaçla hazırlanan çalışma giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı, metodu ve sınırlarıyla ilgili bilgiler ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde tefsir kavramının lugavî ve ıstılahî tanımları, Tefsir ilminin dünden bugüne tarihsel gelişimi, çalışma konusunun yöntemini belirleyen rivayet ve dirayet tefsirleri örnekleri ile işlenmiştir. Bu bölümün sonunda rivayet tefsirinde şöhret kazanmış müfessir olarak bilinen Taberî ve İbn Kesîr ile tefsirinde dirayet tefsir yöntemine başvuran müfessirlerden Razî ve Elmalılı'nın hayatına, ilmi kişiliğine, eserlerine ve tefsirlerinde başvurduğu metoda detaylarıyla yer verilmiştir. Fecr sûresinin muhtevasından bahseden ikinci bölümde ise, sûrenin çerçevesini belirleyen başlıklar konulu tefsir yaklaşımı ile kategorize edilmiştir. Bu bölümde Taberî, İbn Kesîr ile Râzî, Elmalılı gibi müfessirlerin tefsirlerine ilaveten başka rivayet, dirayet tefsirlerine de başvurulmuş, müfessirlerin sûre ile alakalı benzer ve farklı görüşleri mukayese edilmiştir. Sonuç olarak ayetlerden elde edilen çıkarımlar modern dönem tefsirleriyle karşılaştırılması yapılarak orijinal tespitler ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the way in which the subjects in Fajr are handled in narration and acumen interpretation. The present study consists of an introduction and two main sections. In the introduction part, the knowledge about the subject, purpose, method, and limitations of the research was discussed. In the first part of the study, the concept of commentary, the definitions of lexicology, and its interpretation, the historical development of the science of tafsir from past to present, are studied with examples of rumor and acumen that determine the method of the study. At the end of the first chapter, the life, scientific personality, works and methods used by Tabari, Ibn Kesir, Razi and Elmalılı, who are the interpreters of the narration, are included. In the second part, which talks about the content of Fajr, the titles that determine the frame of the surah are categorized with the tafsir approach. In this section, in addition to the interpretations of tafsir scholars such as Tabari, Ibn Kesir and Razi, Elmalılı, other narrations and interpretations of acumen were also used, and similar and different views of the commentators regarding the duration were compared. As a result, the original findings have been revealed by comparing the inferences obtained from the verses with the modern period commentaries.