2000 sonrası gelişmekte olan piyasalarda cari açık ile bütçeaçığı arasındaki ilişkinin panel veri analizi
Panel data analysis of the relationship betweencurrent deficit and budget deficit in emerging markets after the 2000
- Tez No: 580726
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜNZÜLE KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, İşletme, Econometrics, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cari Açık, Bütçe Açığı, Panel Veri Analizi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ülkelerin makro ekonomik performansını değerlendirmede cari işlemler hesabı önemli bir yere sahiptir. Cari işlemler hesabı, bir ülkeye giren döviz miktarının ülkeden çıkan döviz miktarını aşması durumunda fazlalıklar oluşurken, ülkeden çıkan döviz miktarının ülkeye giren döviz miktarını aşması durumunda ise açıklar meydana gelmektedir ki bu durum bir ülkeler için sorun yaratmaktadır. Devletin yapacağı harcamalar için belirli bir dönemde planlamış olduğu bütçe gelirleri ile bütçe giderleri arasındaki negatif fark ise bütçe açığı olarak adlandırılmaktadır. Bütçe açıklar büyüklüklerine, nereden ve nasıl finanse edildiklerine bakılmak üzere ülkelerin makro ekonomik dengelerini etkilemektedir. Ülkeler arasında finansal entegrasyonun varlığı, küreselleşme olgusunun hız kazanması ve gelişmekte olan ülkelerin makro ekonomik koşullarının yetersiz oluşu bu ülkelerde cari açık ve bütçe açığı sorunlarının ekonomide sürekli yer almasında etkili olmuştur. Bu nedenle bu iki makro ekonomik değişken literatürde tartışılan konular içerisinde yer almış ve çalışmalar sonucunda ise farklı bulgular elde edilmiştir. Bu çalışmada da 2000 sonrası Morgan Stanley Capital Investment tarafından oluşturulan 24 gelişmekte olan ülke piyasasında cari açık ile bütçe açığı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmada 2000-2017 dönemi yıllık veriler kullanılarak panel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ilk etapta homojenlik testi ve yatay kesit bağımsızlığı incelenmiş olup, sonraki aşamada birinci nesil ve ikinci nesil durağanlık testleri uygulanmıştır. Çoklu yapısal kırılmalı eşbütünleşme analizi uygulanarak, uzun dönem eşbütünleşme katsayı tahminleri Tam Değiştirilmiş En Küçük Kareler yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Kısa dönem ilişkiler ise hata düzeltme modeli ile belirlenmiştir. Son olarak Dumitrescu ve Hurlin (2012) Nedensellik analizi uygulanan modelde her iki değişken içinde çift yönlü nedensellik tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Accounting current transactions has great importance for evaluating the macro- economic performances of countries. While accounting current transactions if the amount of the currency that comes to country dominates that goes out of the country there accurs excesses and if the opposite of the situation takes place there accurs financial acts. These situations create problems. The negative difference between the budget incomes that a country plans for expenses and the current expenses named as budget deficit. Budget deficits affetcs the macro-economic balance of a country related to their size, and how they have been financed. The existence of financial integration among countries, accelerating the phenomenon of globalization and inadequate macroeconomic conditions of developing countries contributed to the current deficit and budget deficit problems in these countries. Therefore, these two macroeconomic variables have been included in the issues discussed in the literature and different findings have been obtained as a result of the studies. Another debate in the literature is the relation between the current deficit and budget deficit. That's why the relation between the current deficit and budget deficit of the market of the 24 improving countries which was done by Morgan Stanley Investment after the 2000.At the research, panel data analysis was done using the annual datas of 2000- 2017. At the first step of the research the homogeneity test and the horizontal section independence were examined and at the second step the first and the second generation stability tests were applied. With the appliance of the multiple structurel cointegration analysis, the guesses of longterm cointegration parameters were done by the method of Fully Modified Fromes Squares. Short term relations were determined by the Error Correction Method.In the end Dimitrescu and Hurlin Causality Analysis was applied to the somple and there was detected bitirectional causality in both of variants KeyWords: Current Deficit, Budget Deficit, Pane Data Analysis