Vergi bilinci ve vergi algısı: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi öğrencileri üzerine bir uygulama
Tax awareness and tax perception: An application on Recep Tayyip Erdoğan University students
  1. Tez No: 580733
  2. Yazar: ELVAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Bilinci, Vergi Algısı, Tax, Tax Awareness, Tax Perception
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Kamu hizmetlerinin finansmanında en önemli gelir kaynağını vergiler oluşturur. Vergiler tarih boyunca devlet ve vatandaşlar için zaman zaman anlaşmazlıklara neden olmuş ve bu anlaşmazlıklar vergi isyanı, vergi ödememe gibi sonuçlar doğurmuştur. Bu anlaşmazlıkların çözülebilmesi için öncelikle bireylerde vergi algısı ve bilincinin oluşturulması gerekmektedir. Çünkü bireylerin vergiyle ilgili sorumluluklarını yerine getirmesi hususunda, vergiye karşı tutum ve davranışların önemli bir yeri vardır. Vergiye karşı tutum ve davranışları etkileyen bireysel ve çevresel birçok etken bulunmaktadır. Bu doğrultuda, araştırmanın anakütlesini Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 426 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada Çelebi (2016) tarafından kullanılmış olan 37 sorudan oluşan ve 5'li likert tipinde ölçek kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre öğrenciler vergiyi zorunlu ve vatandaşlık görevi olarak görmektedir. Bununla birlikte, öğrenciler verginin kamu hizmetleri karşılığı olduğunu ve aldıkları kamu hizmeti ile ödedikleri vergiyi kıyasladıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Taxes constitute the most important source of income in the financing public services. Taxes have caused disagreements for governments and citizens from time to time throughout history, which have resulted in tax rebellion and non-payment. In order to solve these disputes, first of all, tax perception and awareness should be established for individuals. Because attitudes and behaviors against tax have an important place in fulfilling the responsibilities of individuals regarding tax. There are many individual and environmental factors that affect attitudes and behaviors towards tax. In this context, the main population of this research is the students of Recep Tayyip Erdoğan University, Faculty of Economics and Administrative Sciences. The sample of the study consists of 426 university students. In the study, a 5-point Likert-type scale consisting of 37 questing used by Çelebi (2016) was used. According to the results, students see tax as a compulsory and citizenship duty. However, the students stated that the tax is the equivalent of public services. They compare the tax they pay with the public service they receive.