Seleukeia Sidera terrakotta figürinleri
Terracotta figurines from Seleukeia Sidera
  1. Tez No: 580901
  2. Yazar: ÖZGÜR PERÇİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PETER LOUIS MARİETTE TALLOEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Seleukeia Sidera, Terrakotta, Figürin, Roma İmparatorluk Dönemi, Koroplastik, Seleukeia Sidera, Terracotta, Figurine, Roman Imperial Period, Coroplastic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Seleukeia Sidera Antik Kenti, konum olarak Kuzeybatı Pisidia'nın merkezinde, bölgeler arası önemli ticari ve askeri yolların geçiş noktasındadır. Bu nedenle kültürel ve ticari gelişim potansiyeli olan bir kent olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmada kentin yakınlarında talihsiz bir tahribat sonucu mimari yapısı yok olmuş ve sadece yüzey buluntusu olarak Isparta Müzesi'ne getirilmiş bu sıra dışı işçiliğe sahip terrakotta figürin grubunun, tanıtılması ve tartışılması hedeflenmiştir. İyi korunmuş durumda ele geçen figürinlere ek olarak bu çalışmada küçük parçalardan birleştirilenlerle birlikte toplam 19 figürinden oluşan bir içerik ortaya konulmuştur. Üretim teknikleri, tipolojileri ve ikonografik anlamları araştırılarak üç grupta tanımlanmıştır. Ulaşılan bilgiler doğrultusunda, içerikteki tanrı ve insan figürinlerinin çoğunun yeraltını ilişkin ikonografilerinin olduğunu ve figürinlerin mezar için seçilmiş eşyaların bir parçası oldukları ispatlanmaya çalışılmıştır. Bu figürinlerin bir arada bulunmalarının anlamı ve set oluşturup oluşturmadıkları, ölünün kimliğine ilişkin sundukları ipuçları ve mezar yapısı hakkında değerlendirmeler yapılarak yorumlar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The ancient city of Seleukeia Sidera is located at the center of northwest Pisidia, on the crossroads of important commercial and military intraregional routes. Therefore, it attracted attention as a city with a potential for cultural and commercial development. The aim of this study is to present and discuss a group of terracotta figurines, displaying exceptional craftsmanship that was brought to Isparta Museum as surface finds in 2007. In addition to several well-preserved figurines, also more fragmentary examples were among them, producing a total of 19 figurines. The production techniques, typologies and iconographic importance of these figurines were investigated, which allowed them to be divided into three groups. Furthermore, typological and stylistic analyses suggested a date in the 2nd century AD. According to the information deduced from these analyses, this thesis has tried to demonstrate that most of the divine and human figurines belonging to the group have a chthonic meaning and were most probably selected as gifts for a grave. Hypotheses were presented concerning the meaning of these figurines as a group, the evidence they provide about the identity of the deceased, and the form of the grave structure.