Mustafa Rahmi Balaban'ın çocuk edebiyatı ile ilgili eserleri üzerine bir araştırma
A research on Mustafa Rahmi Balaban's works related to the children's literature
  1. Tez No: 580905
  2. Yazar: BÜŞRA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN ÖRGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Edebiyatı, Mustafa Rahmi Balaban, Children, Children's Literature, Mustafa Rahmi Balaban
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma Mustafa Rahmi Balaban'ın çocuk edebiyatı alanında verdiği eserlerin belirlenmesini ve incelenmesini amaçlar. Mustafa Rahmi Balaban Cumhuriyet'in ilk yıllarında çocuk edebiyatı alanında telif ve tercüme eserler vermiştir. Çocuk edebiyatı literatüründe adının geçmemesi bir eksiklik olarak görülmüştür. Yazarın dönemine kadar çocuk edebiyatında yaşanan gelişmeler kuramsal temel olarak ortaya konulmuştur. Amaç kapsamında şu sorulara cevap aranmıştır: Mustafa Rahmi Balaban'ın çocuğa ve çocuk eğitimine bakışı nasıldır? Balaban'ın hangi eserleri çocuk edebiyatı kapsamında değerlendirilebilir? Mustafa Rahmi Balaban'ın çocuklara yönelik eserlerinde çocuğa kazandırılmak istenen davranışlar nelerdir? Araştırma metin inceleme modelini esas almıştır. Balaban'ın telif eserlerinden Çocuklar Cenneti, Evvel Zamanda Korkut Ata'nın Kitabı adlı hikâyeleri ile Amerika Kâşifi Kristof Kolomb biyografisi ve Ay adlı oyunu; tercümelerinden ise Çocuklar Evi, Dağda Bulunmuş Çocuk ve Altın Çiftlik eserleri incelenmiştir. Hikâyeleri incelenirken öncelikle konu ve kişiler belirlenmiştir. Kişiler, olay örgüsü ve davranışlar başlıkları altında hikâyelerin çocuk edebiyatı açısından uygunluğu değerlendirilmiştir. Biyografi ve çocuk oyunu teknik özellikler bakımından incelenmiş çocuk edebiyatı açısından uygunluğu ortaya konulmuştur. Tercüme eserleri özetlenerek çocuk edebiyatına katkıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Tercüme eserlerin değerlendirilmesi sonucunda Çocuklar Evi ve Dağda Bulunmuş Çocuk tercümelerinin daha çok çocuk eğitimine katkı sağladığı, diğer eserlerinin ise çocuk edebiyatı kapsamına girdiği sonucuna ulaşılmıştır. Çocuk edebiyatına dair verdiği eserlerin çocuk eğitimi ile ilgili düşüncelerini destekleyecek nitelikte olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine and examine the works of Mustafa Rahmi Balaban in the field of children's literature. In the early years of the republic, Mustafa Rahmi Balaban has produced copyrighted works and interpretations works in the field of child literature.The absence of his name in children's literature was seen as a shortcoming. The improvements in the children's literatüre until the author's period have been put forwards as the theoretical basis. The following questions were sought within the scope: How does Mustafa Rahmi Balaban outlook on the child and child education? Which works of Balaban can be considered in children's literature? What are the behaviors desired to be given to the child in the Mustafa Rahmi Balaban's works intended for children? The research is based on the text review model. From the Balaban's copyrited works; Çocuklar Cenneti, Evvel Zamanda Korkut Ata'nın Kitabı and Amerika Kâşifi Kristof Kolomb biography and child game named Ay were examined. From the interpretations of his, Çocuklar Evi, Dağda Bulunmuş Çocuk and Altın Çiftlik were examined. Firstly the subject and persons of the stories were determined. The appropriateness of stories in terms of children's literature was evaluated under the following headings: persons, event plot and behaviors. Biography and children's play were examined in terms of technical characteristics and their suitability for children's literature was revealed. İnterpretation works have been summarized and their contributions to children's literature have been tried to be determined. As a result of the evaluation of works, Çocuklar Evi and Dağda Bulunmuş Çocuk's interpretation contribute more to child education, but the other works of his were covered by child's literature. It's assumed that his works related to children literature support his ideas about children education.