ERCP işlemi öncesi verilen video destekli eğitimin kaygı düzeyi ve memnuniyete etkisi
Determining the effect of video assisted educati̇on on anxiety level and satisfaction before ERCP procedure
  1. Tez No: 581018
  2. Yazar: LEYLA ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA RIZALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: eğitim, ERCP, hemşirelik, kaygı, memnuniyet, ERCP, anxiety, education, satisfaction, nursing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma ERCP işlemi öncesi verilen video destekli eğitimin kaygı düzeyi ve memnuniyete etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü olarak yapıldı. Araştırma Bağcılar Medipol Mega Hastanesi'nin ERCP ünitesinde 1 Eylül 2017 - 31 Aralık 2018 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Örnekleme 35 deney, 35 kontrol grubu olmak üzere toplam 70 hasta alındı. Veriler tanıtıcı özellikler formu, Durumluk -Sürekli Kaygı Ölçeği ( Spielberger'in State- Trait Anxiety Inventory - STAI) ve VAS ile toplandı. Kontrol grubundaki hastalara ERCP ünitesine kabul edildikten sonra hemşire tarafından rutin eğitim, deney grubundaki hastalara video destekli eğitim verildi. Girişim öncesinde ve sonrasında her iki grup STAI form doldurdu. Ayrıca üniteden ayrılmadan önce her iki gruba VAS ile memnuniyet değerlendirmesi yapıldı. Veriler SPSS 22.0 programında değerlendirildi; sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, t-testi, eşleşmiş grup t-testi ile analiz edildi. Deney ve kontrol gruplarının cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim, gelir, sosyal güvence, meslek, yaşanılan yer bakımından benzer olduğu, ERCP'nin her iki grupta en sıklıkla koledokolitiyazis endikasyonu için yapıldığı, hastaların en çok ağrı şikayeti ile hastaneye başvurdukları belirlendi. Deney ve kontrol gruplarında işlem öncesi durumluk kaygı puanları arasında fark bulunmadı (p>0,05), işlem sonrası durumluk kaygı puanları arasında fark bulundu (p0,05). Deney grubunda işlem sonrası sürekli kaygı puanı işlem öncesine göre azaldı (p0,05). Sonuç olarak video destekli eğitimin ERCP işlemi sonrasında durumluk anksiyeteyi düşürdüğü, hasta memnuniyetini artırdığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study was conductedr and omly controlled to determine the effect of video assisted education on anxiety level and satisfaction before ERCP procedure. The study was carriedout in ERCP unit of Bağcılar Medipol Mega Hospital between 1 September 2017-31 December 2018. A total of 70 patients (35 experimentaland 35 controlgroups) were included in the study. The data descriptive characteristics form was collected by State-Trait Anxiety Inventory (STAI) andVAS. After admission to the ERCP unit, the nurse provided routine training to the patients in the control group and video-assisted training to the patients in the experimental group. Both groups completed the STAI form before and after the intervention. Inaddition, satisfaction with VAS was performed in both groups before leaving the unit. The data were evaluated in SPSS 22.0 program. Number, percentage, mean, Standard deviation, t-test, paired group t-test were analyzed. It was determined that the experimental and control groups were similar in terms of gender, age, marital status, education, economic income, social insurance, profession, place of residence. The most common indication for ERCP in both groups was choledocholithiasis, and the most common reason for admission was abdominal pain. There was no difference between State-Trait Anxiety scores in the experimental and control groups (p> 0.05). Post-procedural State-Trait Anxiety scores were significantly different between the two groups (p 0.05). Postoperative trait anxiety scores decreased in the experimental group (p 0.05). As a result, it was determined that video assisted education decreased state anxiety and increased satisfaction after ERCP procedure.