Üniversitelere yerleşen üstün başarılı öğrencilerin erken çocukluk yaşantılarının incelenmesi
Examination of the early childhood experience of the extremely successful students attended to the university
- Tez No: 581068
- Danışmanlar: PROF. DR. BELMA TUĞRUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken Çocukluk Dönemi, Üstün Başarılı Öğrenciler, Okul Öncesi Eğitimin Önemi, Early Childhood Period, Extremely Successful Students, The Importance of Pre-school Education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırmada Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) ilk 1000 kişi içerisinde üniversitelere yerleşen üstün başarılı öğrencilerin erken çocukluk yaşantılarının incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubu 2018–2019 eğitim öğretim yılında İstanbul ve Ankara illerinde üniversitelerde okuyan üstün başarılı öğrenciler arasından (Üniversite sınavında İlk Bine Giren Öğrencilerin (İBGÖ)) amaçlı örneklem alma yönteminde kriter örneklem yoluyla görüşülen 15 öğrenciden oluşmuştur. Araştırmada olgu bilim (fenomenoloji/phenomenology) deseni kullanılmıştır. Erken çocukluk yaşantılarının incelenmesine yönelik yarı yapılandırılmış görüşme soruları literatür taraması ve uzman görüşü alınarak açık uçlu olarak görüşme soruları belirlenmiştir. Araştırmacı açık uçlu sorular sorarak öğrencilerin serbestçe yorum yapması ve anılarını paylaşmasını desteklemiştir. Görüşmeler yazılı olarak kaydedilmiştir. Araştırmada elde edilen verilerin çözümlenmesi aşamasında konuların içerik analizi yapılarak temalar oluşturulmuş ve bu temalar betimsel olarak analiz edilmiştir. 5 ana tema ve alt temalar oluşturulmuştur. Oluşturulan temalardan ilki erken çocukluk yıllarında çok önemli olan oyun tercihleri ve oyun geçmişleri olduğundan bu ayrı bir tema olarak ele alınmıştır.“Oyun Kurma Özellikleri ve Oyun Çeşitleri”teması adıyla oyun özellikleri ayrıntıları ile incelenmiştir. İkinci tema“Erken Çocukluk Yıllarına İlişkin Kişisel Özellikleri”altında Oyun Sever. Merak ve Sorgulama, Hayal Kurma, Kitaplara İlgi, Sorumluluk, Yaratıcılık, Erken Okuma, Hayvan Sevgisi, Erken Çocukluk Yıllarında Teknoloji Kullanımı, Hobileri, Kendileriyle İlgili Tanımladıkları Üç Özellik olarak alt temalar incelenmiştir. Bir diğer tema“Ailelerine İlişkin Algıları'dır. Bu başlık altında Anne Baba Çocuk Birlikte, Aile Büyükleri İle Vakit Geçiren Çocuklar, Yüksek İletişim Ortamı (İlgi, Paylaşım, Ortak Hedef), Çocuğa Güven, Sorumluluk Vermek, Kararlara Katılım, Kardeşlerle Olumlu İlişkiler olarak alt temalar incelenmiştir. Diğer bir tema ise ”Erken Çocukluk Yıllarında Verilen Eğitimler“ dir. Bu başlık altında okulöncesi eğitimden memnuniyet, anaokuluna eğitimine 1 ile 10 puan arasında verilen puanlar, yabancı dile karşı ilgileri olduğu, etkinlikler, anaokulunda verilen sorumluluklar, okulun fiziki yapısı, öğretmenlerin ilgisi, anaokuluna gitmeyenler başlıkları incelenmiştir. Diğer bir tema ise erken çocukluk yıllarına ilişkin hatırlanan ilk anıların neler olduğunun tespitine yöneliktir. ”Erken Çocukluk Anıları" teması altında erken çocukluk yıllarında hatırlanan dönem, büyük anne ve büyükbaba ile anıların hatırlanması, en mutlu olunan anıların hatırlanması, dramatik olayların hatırlanması başlıkları incelenmiştir. Görüşme yapılan çocukların Oyun Kurma Özellikleri Ve Oyun Çeşitleri incelendiğinde evde, sokakta, oyuncaklarla, arkadaş gruplarıyla, kurguladıkları hayallerle, sokak oyunları ile dönüştürülen oyuncaklar ile oynadıkları ve oyunu çok sevdikleri anlaşılmıştır. İlk Bine Giren Öğrencilerin (İBGÖ) kendilerini Erken Çocukluk Yıllarına İlişkin Kişisel Özellikleri doğrultusunda değerlendirirken sorgulayıcı, ,meraklı, başarı odaklı, mücadeleci, uyumlu olduklarını, o dönemde ki teknolojik oyuncaklara tutkularının bulunmadığını, hobilerinin oyun olduğunu, sokak oyunları ve Lego tarzı oyuncaklarla oynadıklarını, sorumluluk sahibi olduklarını, yaratıcı olduklarını, hayvanlara ve bitkilere karşı ilgili olduklarını ifade etmişlerdir. Üstün başarılı öğrencilerin Ailelerine İlişkin Özelliklerinde katılımcılarının ifadeleri üzerine ailelerinde değerlere önem verildiği, saygı ve sevgiye dayalı iletişimin olduğu ve mutlu ve ilgili bir aile yapılarına sahip oldukları sonuçlarına rastlanmıştır. Üstün başarılı öğrenciler ile yapılan görüşmeler sonucunda Erken Çocukluk Yıllarında Verilen Eğitimler başlığı altında İlk Bine Giren Öğrencilerin (İBGÖ) anaokulu eğitimine ilişkin olumlu ve olumsuz değerlendirmelerinin bulunduğu, olumlu değerlendirmelerde, okulöncesi anılarını unutmadıkları, okulda verilen eğitimin yararlı olduğu, sosyalleşmelerini sağladığı, farklı oyun materyallerinin sunulduğu, özel günlerinin hatırlandığı ve öğretmenlerin ilgileri, eğitimin yabancı dil ile çeşitlendirilmesi ve öğretmen niteliğinin iyi olması ile veriminin arttığı özellikleri sıralanırken olumsuz özellik olarak öğretmenin verimsizliği, verilen eğitimin öğrencinin ihtiyaçlarına cevap vermemesi ve öğrenciyi sıkması olarak belirtilmiştir. Üniversite sınavında İlk Bine Giren Öğrencilerin (İBGÖ) erken çocukluk yıllarına ilişkin anıları incelendiğinde aile büyükleri ile yaptıkları faaliyetleri hatırladıkları görülmüştür. Ayrıca en mutlu olunan anıların hatırlandığı ve dramatik olaylarında hatırlandığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to study the early childhood experiences of the extremely successful students attended to the university as one of the first 1000 people in the Exam of the High Education Institution. Experimental group of this research is consisted of 15 students among the extremely successful students who are studying in universities in İstanbul and Ankara (students who are in the first thousand in the university exam) via interviews with criterion sampling way of purposeful sampling method. Phenomenology pattern is used in this research. The semi-structured interview questions for examination of early childhood experiences have determined by literature review and asking expert opinions. The researcher encouraged the students to comment and share their memories freely by asking open-ended questions. Interviews have recorded in writing. In the stage of analyzing the data obtained in the research, themes have created by analyzing contents of the topics and these themes have analyzed descriptively. 5 main themes and sub-themes have been created. The first of these themes has been considered as a separate theme since it is game preferences and game backgrounds, which are very crucial during early childhood years. Game Features have been extendedly analyzed under the theme“Game Building Features and Game Types”. The second theme has been examined under the theme“Personal Characteristics Relating to Early Childhood Years”in the sub-themes: Curiosity and Questioning, Dreaming, Interest in Books, Responsibility, Creativeness, Reading in Early Ages, Loving Animals, Technology Usage During Childhood Years, Hobbies, Three Characteristics Identified by Themselves. Another theme is“Characteristics of Parents”. Under this title, following sub-themes have been analyzed: Children Passing Time with Their Family, Effective Communication Environment (Attention, Sharing and Common Goal), Trust in Child, Giving Responsibilities, Participation in Decision Making and Positive Relations with Siblings. Another theme is Early Childhood Education. Under this theme, some other titles are studied such as satisfaction with pre-school education, points for kindergarten education between 1 and 10, that the foreign language education is beneficial, activities, responsibilities that are given in kindergarten, physical structure of the schools, care of the teachers, the ones who do not go to kindergarten. Another theme is about identification of the first memories that are related to the early childhood years. Under the theme of“Early Childhood Memories”, titles of remembered periods of early childhood, remembering of the memories with grandparents, remembering the happiest memories, remembering the dramatic events are studied. When Play Building Features and Play Types of the children interviewed with were analyzed, it was understood that they've played at home, at street, with toys, with groups of friends, with dreams they built, with toys transformed from street games and that they've really loved the game. While the first 1000 students in the ranking were expressing themselves in accordance with Personal Characteristics Relating to Early Childhood Years, they stated that they had been questioning, curious, focused on success, challenging, adaptable; that they had not had a passion for the technological toys of that period, that they had been playing street games and with toys such as LEGO, that they had been responsible and creative, and that they had been interested in animals and plants. According to the statements on Characteristics of Parents of participants, it has been concluded that the highly successful students give importance to values in their families, that there is a relationship based on love and respect, and that they have a happy and caring family structure. In consequence of the interviews with the extremely successful students, under the title of The Education in the Early Childhood, it is remarked that there are positive and negative evaluations about the pre-school education of the first 1000 students in rankings. Positive evaluations such as that they do not forget their pre-school memories, that the pre-school education is beneficial, that the education provided them to socialize, that different play materials were supplied, that their special days were remembered, attention of their teachers, diversification of education by foreign languages and that the qualified teachers increase the efficiency of the education are enumerated. Negative evaluations such as inefficiency of teachers, that the education did not answer the needs of the students and bored them are enumerated. While the early childhood memories of the first 1000 students in the ranking are investigated, it is seen that they remember their activities with the family elders. It is also seen that the happiest memories and the most dramatic events are remembered.