Yerli sosyolojinin imkan ve sınırlılıkları
Possi̇bi̇li̇ti̇es and limitations of local sociology
  1. Tez No: 581088
  2. Yazar: REŞAT YILGIN
  3. Danışmanlar: PROF. FAHRİ ÇAKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyolojinin yerlileştirilmesi, Batı Sosyolojisi, Türk Sosyolojisi, İslam Sosyolojisi, Yerli Sosyoloji, Oryantalizm, Avrupamerkezcilik, Baykan Sezer, Korkut Tuna, indigenization of sociology, western sociology, Turkish sociology, Islamic sociology, orientalism, eurocentricism, Baykan Sezer, Korkut Tuna
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma öz olarak sosyoloji biliminin kuramsal ve metodolojik olarak Batı'lı karakterine ve bu karakteri karşısında hem Batı'dan hem de Batı dışından sosyolojiye ilişkin yapılan eleştiriler bağlamında alternatif sosyolojiler kapsamında Baykan SEZER ve Korkut TUNA'nın yerli sosyoloji projesine odaklanmaktadır. Bu kapsamda çalışma Baykan SEZER ve Korkut TUNA'nın konuya ilişkin yaklaşımları, tespitleri, temellendirmeleri ve katkıları tespit edilmiştir. Çalışma beş temel argüman üzerine kurulmuştur. (1) Sosyoloji kuramsal ve metodolojik olarak Batı'lı bir bilimdir ve Batı'yı öncelemektedir. (2) Her toplumun kendine özgü tarihsel ve toplumsal bağlama sahip olduğu için, Batılı tarihsel ve toplumsal kırılmaların bir ürünü olan sosyoloji mevcut haliyle Batı dışı toplumların sorunlarını anlamak ve çözmekte yetersiz kalmaktadır. (3) Pozitivist sosyolojinin evrensel sosyoloji iddiası gerisinde Batı'nın çıkarlarını gözetmektedir. (4) Sosyolojinin yerlileştirilmesi projesi küresel bir çağrı olmakla birlikte belirli muğlâklıklar içermektedir. (5) Bu çağrının Türkiye'deki en önemli savunucuları Baykan Sezer ve Korkut Tuna'dır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the project of indigenious sociological of Baykan SEZER and Korkut TUNA within the context of alternative sociology in the context of the criticism of sociology based on the theoretical and methodological Western character of sociology and against the Western and non-Western sociology. In this scope, the study examines Baykan SEZER's and Korkut TUNA's approaches, and contributions on indigenous sociology. The study was based on five basic arguments. (1) Sociology is a science of the West and the Western priorities. (2) Sociology, which is a product of Western historical and social breakings, is at present unable to understand and solve the problems of nonwestern societies as they have their own unique historical and social bonds. (3) The positivist sociology represents the interests of the West beyond the claim of universal sociology. (4) The indigenization of sociology is a global call, but there are ambiguities. (5) Turkey's most important advocates of this call are Baykan Sezer and Korkut Tuna.