Mümtaz Koru İmam Hatip Ortaokulu yerli ve yabancı uyruklu öğrencilerin dini inanç, tutum ve davranışlarının incelenmesi
Investigation of religious beliefs, attitudes and behaviors domestic and foreign students of Mümtaz Koru İmam Hatip secondary school
  1. Tez No: 752477
  2. Yazar: SULTAN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Göç, Erinlik Çağı, İnanç, Tutum, Davranış, İbadet, Ahlak, Religion, Migration, Puberty, Faith, Attitude, Behavior, Worship, Morality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsan, sosyal bir varlık olması sebebi ile yaşadığı olayların etkisinde kalır. Göç, insanın toplumsal yaşamını etkileyen en önemli olgulardan biridir. Zorunlu olarak yapılan göçler ile birlikte hem göç eden bireyler hem de göç edilen mekanda yaşayan toplumlar bu durumdan karşılıklı olarak etkilenmektedirler. Bu etkileşim başlangıçta inanç olmak üzere sosyal hayatın her alanında kendisini göstermektedir. Araştırmamız, konu ile ilgili literatür taraması ve örneklem bölgesi olarak seçilen Konya İli Merkez Meram İlçesi Mümtaz Koru İmam Hatip Ortaokulu yerli ve yabancı uyruklu öğrencilerine yönelik gözlem ve anket uygulamasından oluşmaktadır. Araştırmamız giriş ve iki bölümden oluşmuştur. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi, kapsam ve sınırlılıkları, yöntemi, modeli ve veri toplama teknikleri, varsayımları açıklanmıştır. Birinci bölüm, iki ana başlık altında incelenmiştir. Birincisinde, Türkiye'deki göç ve göçün çeşitlerinden, Türkiye'deki göç olgusundan, göç-din etkileşimi üzerinde durulmuştur. İkincisinde, erinlik çağının gelişim özellikleri ve din ile ilişkisi açıklanmıştır. İkinci bölüm de araştırmanın bulguları üzerinde yorum yapılarak, öğrencilerin dini ve sosyal yaşantıları incelenmiş; inanç esasları, ibadetler ve ahlak üzerinde durulmuştur. Sonuç kısmında ise çalışmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. Asıl amacımız, ırkları farklı; fakat aynı dini inanca sahip olan insanların yaşam tarzlarını, dini inançlarını, yaşayışlarını, tutumlarını ve davranışlarını tanımaktır. İçinde yaşadığımız toplumun farklılıkları kabul etme derecesini ve bu farklılığın sosyokültürel yaşama kattığı etkileri göç-din ilişkisi içinde incelemektir.
Özet (Çeviri)
As social beings, people are affected by the events they experience. Migration is the most important phenomenon affecting their communal lives. As a result of forced migration; both migrating individuals and the societies living in the migration area are mutually affected. This interaction shows itself in every area of social life especially in faith. Our research consists of the literatüre review, observation and survey applications for local and foreign students of Mümtaz Koru İmam Hatip Secondary School in Meram District of Konya Province, selected as the sampling area. This research includes an introduction and two parts. The introduction section primarily comprises the explanations of the subject, purpose, importance, scope and limitations of the study, method, model and data collection techniques and assumptions. The first chapter has been examined under two main headings. Under the first heading, it is focused on the migration phenomenon in Türkiye and the types of migration as well as the interaction between migration-religion, under the second, the developmental characteristics of puberty and its relationship with the religion are explained. Similarly the secod chapter has been examined under two headings. Under the first, it is explained the scope of the survey and analysis of the data. Under the second, the religious ad social lives of the studets are examined by commenting on the findings of the research. Also the principles of faith, worship ad morality are emphasized. In the conclusion part, a general evaluation of the study is made. Our main goal is to recognize the life styles, religious believes, attitudes and behaviors of the people from different racial groups but have the same religious believes, also to examine our society's level of the acceptance of difference and the effects of these differences on the sociocultural life in terms of migration-religion relationship.