İlköğretim 1. sınıfta okuma ve yazma eğitimine ailenin katkı düzeyinin belirlenmesi
Determination of family contribution to first grade students literacy education
  1. Tez No: 581122
  2. Yazar: SİMAY ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELMA TUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma ve yazma, İlköğretim birinci sınıf, Aile katkısı, Reading and writing, First grade student, Family contribution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırmanın amacı; birinci sınıf kademesi öğrencilerinin okuma yazma eğitimine aile bireylerinin katılım düzeylerinin belirlenmesidir. Çalışma kapsamında İstanbul ilinde bulunan farklı eğitim kurumlarının birinci sınıf şubelerinden bir üst sınıfa geçmiş 200 öğrenci ve aileleri ile yüz yüze anket tekniği kullanılarak veriler toplanmıştır. Anket formlarında ailenin demografik bilgileri, öğrencinin eğitim bilgileri, öğrencinin okuma yazma alışkanlıkları, ailenin okuma ve yazma eğitimine katılım düzeyinin belirlenmesine yönelik sorular ve öğrencinin okuma ve yazmayı hangi düzeyde öğrendiklerinin tespitine ilişkin kazanımlar bulunmaktadır. Ailelerin demografik bilgilerinin (medeni dal, gelir düzeyi, öğrenim durumu ve çalışma statüsü vb.), okul öncesi eğitim alma durumunun, okul öncesi eğitim aldığı okul türü ve süresinin, devam ettikleri okul türünün çocuğun okuma ve yazma başarısını önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir. Kız öğrencilerin okuma ve yazmaya karşı ilgilerinin, okuma ve yazma başarısının erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Evde özel çalışma alanına sahip olan, sık okuma ve yazma materyali alınan ve aile bireyleri evde kitap okuyan ve buna tanıklık eden çocukların okuma ve yazma başarısının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çocuğun evdeki okuma ve yazma çalışmalarına en fazla katkıyı annelerin sağladığı ancak babanın katkısının anneye göre daha fazla başarıya etki ettiği, aile bireylerinin yardım etme sıklığına ve ev ödevlerini düzenli kontrol etme durumuna bağlı olarak çocukların okuma ve yazma başarısının artış gösterdiği sonucuna varılmıştır. Çocuklarının sınıf öğretmeni ile iletişim halinde olan ve çocuğunun durumunu düzenli olarak takip eden ailelerin çocuklarında okuma ve yazma başarısının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ebeveynlerini otorite olarak kabul eden, aile bireylerine itaat eden çocuklarda okuma ve yazma başarısının daha yüksek olduğu, ebeveynlerin çocuklarına demokratik ya da tutarlı ve kararlı tutum sergilemesinin çocuklarında okuma ve yazma isteğini olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Çocuklarının ödev yapmak istememe durumunda olumlu ve yapıcı tutum (izin verme, sorumluluğunu hatırlatma ödül vadetme) sergileyen ailelerin çocuklarında okuma ve yazma başarısının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose of research; to determine the level of participation of family members in the literacy education of first-class students. Within the scope of the study, data were collected using a face-to-face survey technique with 200 students and their families who passed a top class from the first class branches of the different educational institutions located in Istanbul Province. The survey contains questions to determine the level of participation of the family based on, the family's reading and writing education, the demographic informatons of the family, the student's educational information, the student's literacy habits. It is significantly determined that the demographic informatons (Civil branch, income level, education and occupation, etc.), pre-school education, school type and duration of the school type, the child's reading and writing success of the families. It is determined that the female students' success of literacy is higher than male students. The study shows that reading and writing success of children who have a special working area at home, frequently received reading and writing material, and who read books at home and who testify to it have been found to be higher. The mother's contribution to the child's study and learning process at home is more substancial than the father, however the contributions of the father brings more success than the mother. It is determined that the frequency of family members support, checking the child's homework regularly, to be in contact with the children's classroom teacher and follow the status of the child brings more success. The success of literacy of children who accept their parents as authority, in obedience to family members is higher, and that parents have a democratic or consistent and decisive attitude to their children in a positive way for their children to read and write.The success of reading and writing in children of families exhibiting positive and constructive attitudes (allowing, reminding the responsibility, to reward) in the event that their children do not want to do homework has been found to be higher.