Birlikte varoluş olarak ben ve ötekinin dayanışması
Soli̇dari̇ty between me and the other as coexi̇stence
- Tez No: 581163
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GAZİ TOPDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Dayanışma, Özne, Birlikte Varoluş, Entelektüel Dayanışma, Solidarity, Subject, Coexistence, Intellectual Solidarity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dayanışma kavramı özneler arası bir ilişki durumundan başlayıp evrene doğru genişleyen bir etkinlik alanına sahiptir. Dolayısıyla kavram kültürler arasında, etimoloji ve sosyal bilimler içerisinde farklı anlamlar ile ele alınmıştır. Kavram taşıdığı bu geniş sınırlara ve farklılıklara karşın tüm insanlığın ortak problemleri için bir çözüm niteliği taşımaktadır. Dayanışma günümüz dünyasının taşıdığı problemlerin çözümü olarak gösterilmesine karşın, dayanışmanın kurulumu da insanlık için bir problem teşkil etmektedir. İnsanlar arasında dayanışmanın gerçekleştirilmesinde karşılaşılan problemlerin nedeninin, kavramın bireyler arasında epistemolojik olarak kurulamamasından kaynaklandığını düşünüyorum. Bu bağlamda kavramın hem epistemoloji hem de ontoloji içerisinde bize ne ifade ettiğini anlamaya çalışmak; hem dayanışma problemin giderilmesinde bize yardımcı olacaktır, hem de kavrandığı takdirde felsefedeki benin ve dünyadaki öznenin problemlerine çözüm olacaktır. Öyle ki kavram entelektüel bir şekilde kurulduğu takdirde özneyi bir dayanışma varlığı haline getirecektir. Tezimin I. Bölümünde kavramın anlam ve sınırını belirlemek için kavrama yönelik kültürel, felsefi anlayışlar göz önünde bulundurularak kavramsal analizi gerçekleştirilmiştir. Tezimin II. Bölümünde kavramın insanlık tarihi içerisinde taşıdığı anlam felsefi metinler ışığında sunulmuştur. Tezimin III. Bölümünde kavram entelektüel bir problem olarak ele alındı ve kavramın epistemoloji içerisinde konumlandırılmasının öznenin ve özneler arası ilişkinin kurulumdaki yeri ve önemine değinildi.
Özet (Çeviri)
The concept of solidarity has an activity area expanding towards the universe starting from an intersubjective relationship. Hence the concept has been dealt with between cultures, etymology and social sciences with different meanings. The concept is a solution for the common problems of all humanity despite these wide limits and differences. Although solidarity is shown as the solution of the problems of today's World, the establishment of solidarity is a problem for humanity. I think that the reason of the problems encountered in the realization of the solidarity among people is that the concept cannot be established epistemologically between the individuals. İn this context, we try to understand what the concept means to us in the both epistemology and ontology; it will help us both to solve the problem of solidarity and also to solve the problems of the“I”in philosophy and the subject of the World. If the concept is established intellectually, it will make the subject a solidarity entity. In this direction, conceptual analysis was carried out by taking into consideration the cultural and philosophical approaches to the concept in order to determine the meaning and boundary of the concept in the 1st part of my thesis. In the second part of the thesis, the meaning of the concept in human history is presented in the light of philosophical texts. In the third part of my thesis, the concept was discussed as an intellectual problem. The importance of positioning the concept in epistemology and the importance of setting the subject and the relationship between the subject were mentioned.