244 Numaralı Ankara Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyon ve değerlendirilmesi
Transkription and evalation of Ankara Shari'a Record Number 244
- Tez No: 581189
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Şer'iyye sicili, Ankara, The Ottoman State, Court Record, Ankara
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Günümüzde değişen tarih tasavvuru devlet ve hanedanlardan daha ziyade geniş halk kitlelerinin yaşamına eğilmektedir. Bu eğilim bizi Osmanlı sosyal tarihinin ana kaynakları olan şer'iyye sicillerine götürmektedir. Sicildeki belgelerden halkın yaşam tarzı, birbirleriyle olan münasebetleri, sorunları (evlenme, boşanma, miras ve ticaret) ve devletin hukuki düzeni takip edilebilmektedir. Bu belgeler devlete bağlı resmi makamlarca kayıt altına alındığından dolayı oldukça güvenilir, sağlam ve birinci elden bilgiler içermektedir. Bu çalışmada, M. 1838-1855 yılları arasını kapsayan 244 numaralı Ankara şer'iyye sicili incelenerek bu defterin içerdiği belgeler ışığında Ankara'nın sosyal, kültürel, siyasi ve ekonomik yapısı tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu tarihler arasında Ankara'nın bir eyalet merkezidir, fakat sadece 1850-1852 yılları arasında sancağa dönüştürülmüştür. Şehirde farklı etnik unsur ve dinlere mensup kişilerin (Müslüman, Hristiyan, Yahudi, Türk, Rum, Ermeni) farklı mahallelerde huzûr ve güven içinde yaşadığı belirlenmiştir. Sicil toplam 133 sayfa ve 187 adet belgeden oluşmaktadır. Bu belgeler alım-satım, borç, miras, nafaka, mehir, vakıf, atama ve azil gibi konuları içermektedir. Bu açıdan sicilin sosyal tarih araştırmaları için önemli bir kaynak olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, the changing historical conception focuses on the life of the wider population rather than the state and dynasties. This tendency leads us to Shariah records, the main sources of Ottoman social history. The documents in the registry determine the life style of the people, their relations with each other, their problems (marriage, divorce, inheritance and trade) and the legal order of the state. These documents contain very reliable, sound and first-hand information because they are recorded by the government official authorities. In this study, it is tried to determine the social, cultural, political and economic structure of the 19th century Ankara by examining the Ankara court record number 244 which is between 1838-1855. It is understood that Ankara was a state center between the dates mentioned and it was determined that it was converted into a sanjak only between 1850-1852. It was determined that people belonging to different ethnic and religious groups (Muslim, Christian, Jewish, Turkish, Greek, Armenian) lived in different neighborhoods in peace and security. The registry consists of 133 pages and 187 documents. These documents include issues such as purchase-sale, debt, inheritance, alimony, foundation, assignment, and decree. In this respect, the record is considered to be an important source for social history research.