Biyoloji öğretiminde hikaye destekli etkinliklerin ilköğretim öğrencilerinin akademik başarı, tutum ve kalıcılığına etkisi
The effect of story based activities on the academic achievement, attitude and retention of primary students in biology teaching
  1. Tez No: 581192
  2. Yazar: TAHA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA ÖZAY KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hikâye destekli etkinlikler, Biyoloji eğitimi, Akademik başarı, Tutum, Kalıcılık, Story based activities, Biology education, Academic achievement, Attitude, Retention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı fen bilimleri dersinde vücudumuzdaki sistemler ünitesinin hikâye destekli sınıf içi etkinlikler ile öğretilmesinin 6. ve 7.sınıf öğrencilerinin akademik başarı, tutum ve bilginin kalıcılığa etkisini belirlemektir. Yöntem: Araştırmada, ön-test- son-test kontrol gruplu yarı-deneysel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırma, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Ağrı ili merkez ilçesinde bir ortaokulda öğrenim görmekte olan 6. ve 7.sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Rastgele seçilen bir 6 ve 7. sınıf deney grupları başka bir 6 ve 7. sınıf ise kontrol grupları olarak belirlenmiştir. Çalışma hikâye destekli etkinliklerin uygulandığı iki deney grubu ve mevcut öğretim sisteminin uygulandığı iki kontrol grubu ile yapılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak dolaşım ve sindirim sistemine yönelik başarı testi ve biyolojiye yönelik tutum ölçeği kullanılmıştır. Bu araçlardan elde edilen verilerin analizi SPSS 22 paket programında; bağımsız örneklem için t-testi ve bağımlı örneklemler için t testi yapılmıştır. Bulgular: Elde edilen bulgulara göre dolaşım ve sindirim sistemlerinde deney grubu son-test başarı puanları kontrol grubuna göre yüksek olmakla beraber aralarında anlamlı bir fark gözlenmiştir. Deney ve kontrol grubunun kalıcılık test puanları arasında da deney grubu lehine anlamlı bir fark çıkmıştır. Biyoloji dersine karşı tutum sonuçlarına bakıldığında ise deney grubu lehine anlamlı bir fark çıkmıştır. Sonuç: Deney ve kontrol gruplarındaki değişim dikkate alındığında hikâye destekli sınıf içi etkinliklerin öğrencilerin biyoloji konularındaki başarılarını artırma, tutumları değiştirme ve kalıcılığı sağlamada olumlu yönde katkı sağladığı sonucuna ulaşılabilir
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to determine the effect of story based activities on the academic achievement, attitude and retention of 6th and 7th grade students in teaching of unit“systems in our body”in science class. Method: In this research, pre-test post-test control group quasi-experimental research design with was used. The research was applied to 6th and 7th grade students who were studying in a primary school in central district of Ağrı in 2017-2018 academic year. Randomly selected one of the 6th and 7th classes as experimental groups and another 6th and 7th classes as control groups were determined. The study was carried out with two experimental groups using story based classroom activities and two control groups using current teaching system. In the study, achievement test for the digestive and circulatory systems and attitude scale for biology was used. Analysis of the data obtained from these tools were used in SPSS 22 packet program; t-test for independent groups and t-test for dependent samples tests. Findings: According to the findings, experimental group post-test success scores in digestive and circulatory systems were higher than the control group and also a significant difference was observed between them. There was significant difference between the experimental and control groups' retention test scores in favor of the experimental group. When the results of the attitude towards the biology course were examined, there was a significant difference in favor of the experimental group. Result: When the change in the experimental and control groups is taken into consideration it can be concluded that the story based classroom activities contribute positively to students' success in biology, changing attitudes and ensuring retention.