Tarihî Kıpçak Türkçesinde kelime grupları
The word groups in the historical Kipchak Turkish
- Tez No: 581284
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Tarihî Kıpçak Türkçesi, kelime grubu, Kuman- Kıpçak sahası, Ermeni (Gregoryan) Kıpçak sahası, Historical Kipchak Turkish, word groups, Coman-Kipchak area, Armenia (Gregorian) Kipchak area
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 418
Özet
Tarihî Kıpçak Türkçesi, 14-17. yüzyıllar arasında yazı dili olarak varlık göstermiştir. Karadeniz'in kuzeyinde Deşt-i Kıpçak sahası, Kafkasya ve Ermenistan coğrafyasının Gregoryan Kıpçak sahasında eser vermişlerdir. Bu tez, Tarihî Kıpçak Türkçesi döneminin kelime grupları açısından bütüncül olarak inceleme eksikliğinin giderilmesi amacıyla yazılmıştır. Öncelikle Kıpçak adı, tarihi, coğrafyası, dili ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Ardından kelime grupları hakkında dilbilimcilerin görüşleri paylaşılmıştır. Kuman- Kıpçak sahasından Codex Cumanicus; Ermeni (Gregoryan) Kıpçak sahasından TöreBitiği, Kıpçakça Zebur, Algış Bitiği ve Kamanets Vakayinamesi eserleri incelenmiştir. Eserlenden derlenen örnekler 14 kelime grubu başlığı altında sıralanmıştır. Bu örnek cümleler ışığında Tarihî Kıpçak Türkçesi döneminin dil özellikleri ve cümle yapısı incelenmiştir. Kelime grubunun oluşumu ve türleri hakkında bilgi verilmiş, eserlerdeki döneme özgü özellikler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Historical Kipchak Turkish existed between 14-17 th centuries. It lived in Deşt-i Kıpchak area in the north of Black Sea, Gregorian and Kıpchak area in Caucasia and Armenia geography. It also left same works here. This thesis was written with the purpose of fulfilling a need of research as totalitarian in terms of word groups of Historical Kipchak Turkish. First of all, it gave information about Kipchak name, history, geography, language and their works. Then, the opinions on linguists about word groups were shared. Codex Cumanicus from Coman- Kipchak area, Töre Bitiği from Armenia (Gregorian) area, Psalm in Kipchak language, Algış Bitiği and Kamanets Vakayinamesi works were analyzed. The examples collected from works were sorted under the title of 14 word groups. In the light of these example sentences, Historical Kipchak Turkish Period's language properties and sentence structure were studied. It also gives information about the formation of word group and its types, the features peculiar to period in works were indicated.