İnmeli bireylerde konnektif doku masajının otonomik fonksiyon bozukluklarına etkisi
The effect of the connective tissue massage on autonomic dysfunction in stroke survivors
  1. Tez No: 581307
  2. Yazar: YÜKSEL TUĞÇE KORKMAZ BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN AKBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, konnektif doku masajı, otonomik fonksiyon, el ısısı, fizyoterapi, Stroke, connective tissue massage, autonomic function, hand temperature, physiotherapy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, otonomik fonksiyon bozukluğu olan inmeli bireylerde, konnektif doku masajının (KDM) el ısısına ve otonomik fonksiyon bozukluklarına olan etkisi araştırıldı. Araştırmaya 40 inmeli, 40 sağlıklı toplam 80 birey dahil edildi. İnmeli bireyler KDM ve kontrol grubu olarak ikiye ayrıldı. KDM, 10 gün boyunca, hergün, günde 1 seans, yaklaşık 15-20 dakika sürecek şekilde uygulandı. Kalp hızı, kan basıncı (sistolik ve diastolik), solunum hızı, galvanik deri rezistansı (GDR) (bilateral), el ısısı (bilateral) ölçümleri, KDM grubunda tedavi öncesi, tedaviden hemen sonra, tedavi sonrası 15. dk. ve 30. dk. olmak üzere dört defa yapıldı. Kümülatif etkiye bakmak için ise KDM ve kontrol grubunda bu ölçümler 1. gün ve 11. gün yapılarak kaydedildi. KDM'nin otonomik fonksiyonlara olan etkisini sorgulamak için otonomik disfonksiyon anketi ve R-R interval varyasyon (RRİV) ölçümü 1. ve 11. gün yapılarak kaydedildi. Çalışma sonunda, KDM grubunda ilk seansta tedaviden hemen sonra yapılan ölçümde sistolik kan basıncında azalma görülürken, diastolik kan basıncı ve solunum hızında anlamlı bir değişiklik görülmedi. Bununla birlikte bilateral el ısısında KDM sonrası yapılan ilk ölçümde anlamlı ölçüde artma görülürken 15. dk, 30. dk ölçümlerinde ve kümülatif olarak anlamlı bir değişiklik görülmedi. Ayrıca kalp hızı, GDR, RRİV değerlerinde de anlamlı bir sonuç elde edilemedi. Otonomik disfonksiyon anketinde sorgulanan termal disfonksiyon, sfinkter disfonksiyonu ve gastroparezis semptomlarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı ölçüde iyileşme görüldü, bununla birlikte ortostatik semptomlar ve deri etkilenimi semptomlarında anlamlı bir fark elde edilemedi. Ayrıca sağlıklı bireylerin bilateral el GDR değerleri ölçüldü ve galvanik deri rezistansına norm değer belirlemek amacıyla kullanıldı. Bu sonuçlar göz önüne alındığında, KDM'nın inmeli bireylerin yaşadığı bazı otonomik fonksiyon bozukluklarını azaltmada etkili olduğu ve hastaların fizyoterapi ve rehabilitasyon programları içerisinde yer alması gerektiği görüşüne varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of the connective tissue massage (CTM) on the hand temperature and autonomic dysfunction symptoms were investigated in stroke survivors with autonomic dysfunction. This study was carried out on 40 stroke survivor and 40 healthy total 80 individuals. Stroke survivors were divided on two groups; control and CTM group. CTM was applied one season each day (15-20 minutes), during ten days. In CTM group, heart rate, blood pressure (systolic and diastolic), respiratory rate, galvanic skin resistance (GSR) (bilateral), hand temperature (bilateral) measurements were taken four times, before the treatment, immediately after the treatment, fifteenth minutes after the treatment and thirtieth minutes after the treatment. The evaluation were repeated on first and the eleventh day to look the cumulative effect in CTM and control groups. Also autonomic dysfunction questionnaire and RRIV measurements were taken on first and the eleventh day for the evaluation of the effect CTM on autonomic functions. At the end of the treatment, while systolic blood pressure were significantly decreased in the measurement of immediately after the CTM in first session, diastolic blood pressure and respiratory rate were not changed significantly. All the same bilateral hand temperature were significantly increased immediately after treatment, however there were no significant changes in fifteenth and thirtieth minutes measurements and cumulative effect. Additionally there were no significant changes on heart rate, GSR, RRIV values. While thermal dysfunction, sphincter dysfunction and gastroparesis symptoms which examined in autonomic dysfunction questionnaire were significantly improved, orthostatic symptoms and skin changes were not change significantly. Besides of these GSR values of heathy participants were aseessed to determine the norm value. In the light of this results, CTM may take place in the patient's physiotherapy and rehabilitation programs because of reducing the some autonomic dysfunction symptoms of stroke survivors.