21. yüzyılda Türkiye'nin Sahra Altı Afrika ülkeleriyle ilişkileri
Turkey's relations with Sub-Saharan African countries in the 21st century
- Tez No: 581317
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Afrika, Sahra Altı, Türkiye – Afrika İlişkileri, Türkiye- Sahra Altı Afrika Ülkeleri İlişkileri, Turkey, Africa, Sub–Saharan, Turkey–Africa Relations, Turkey– Sub–Saharan Countries Relations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 496
Özet
Tezimin başlığı“21. Yüzyılda Türkiye'nin Sahra Altı Afrika Ülkeleriyle İlişkileri”olup bu çalışmamda; Afrika Birliği'nin coğrafi sınırlandırmaları merkez alınarak Batı, Orta, Doğu ve Güney Afrika olarak bölümlendirme yapılmış ve bu bölgelerdeki Türkiye'nin diplomatik ilişki kurduğu devletler çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Bu kapsamda Türkiye'nin; Batı Afrika'da Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal ve Sierra Leone; Orta Afrika'da Çad, Ekvator Ginesi, Gabon, Kamerun, Kongo ve Kongo Demokratik; Doğu Afrika'da Cibuti, Eritre, Etiyopya, Güney Sudan, Kenya, Madagaskar, Ruanda, Somali, Sudan, Tanzanya ve Uganda; Güney Afrika'da ise Angola, Botsvana, Güney Afrika, Mozambik, Namibya, Zambiya ve Zimbabve ile ilişkileri siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel yönleriyle mevcut kaynaklar doğrultusunda ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıca Türkiye'nin bu ülkelerle olan ilişkilerindeki aksayan yönler tespit edilerek bu konuda öneri ve tavsiyeler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The title of my thesis is Turkey's Relations with Sub–Saharan African Countries in the 21st Century. In this study, the West, Central, East and South Africa constitute the chapters by taking into considerations the geographical limitations of the African Union. And the countries that Turkey has established diplomatic relations are the subject of this study. In this scope Turkey's relations with West African Countries (Benin, Burkina Faso, Ivory Coast, Gambia, Ghana, Guinea, Mali, Niger, Nigeria, Senegal and Sierra Leone ), Central African Countries (Chad, Estoril Guinea, Gabon, Cameroon, Republic of Congo and Democratic Republic of the Congo ),East African Countries (Djibouti, Eritrea, Ethiopia, South Sudan, Kenya, Madagascar, Rwanda, Somalia, Sudan, Tanzania and Uganda) and South African Countries (Angola, Botswana, South Africa, Mozambique, Namibia, Zambia and Zimbabwe) are analyzed in detail in terms of political, military, economic and cultural aspects in line with the available sources. In addition the deficiencies in Turkey's relations with those countries are identified and recommendations and proposals are offered in that subject.