Öğretmenlerin hizmetkâr liderlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye yönelik algısı: Karaman ilinde bir araştırma
Teachers' perception of the relationship between service leadership and organizational commitment: A research in Karaman
  1. Tez No: 836628
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Hizmetkâr Liderlik, Öğretmenler, Örgüt, Örgütsel Bağlılık, Liderlik, Hizmetkâr Liderlik, Öğretmenler, Örgüt, Örgütsel Bağlılık
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Hizmetkâr liderlik; herhangi bir güç ve zorlama olmaksızın gönüllü liderlik olarak ifade edilmektedir. Hizmetkâr liderin temel gayesi; başkalarının ihtiyaçlarını kendi çıkarlarının üzerinde tutmak ve onlara hizmet etmektir. Çalışanların kurumlarına olan bağlılığında liderlik tarzları önem arz etmektedir. Hizmetkâr liderliğin hüküm sürdüğü örgütlerde çalışanların örgüte olan bağlılıkları da etkilenmektedir. Buradan hareketle hazırlanan çalışmanın temel sorunsalı, yöneticileri ile olan ilişkilerinin sonucunda örgüte ve lidere duydukları bağlılık olarak ifade edilen örgütsel bağlılık olgusu ile hizmetkâr liderlik davranışı arasında bir ilişki olup olmadığının belirlenmesidir. Bu sorunsal çerçevesinde hazırlanan çalışmanın temel amacı, Karaman ilinde vazife yapan öğretmenlerin hizmetkâr liderlik ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiye yönelik algısını tespit etmektir. Bu amaç çerçevesinde hazırlanan çalışma kapsamında liderlik, liderlik türleri, hizmetkar liderlik ve örgütsel bağlılık kavramları irdelenmekte, konu ile ilgili daha önce gerçekleştirilen araştırmalar değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Çalışmada son olarak, Karaman ilinde resmî ve özel okullarda görev yapan öğretmenlere yönelik gerçekleştirilen alan araştırmasında elde edilen bulgular ele alınmaktadır. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden tarama deseni kullanılırken, ilişkisel tarama modelinden ve veri toplama aracı olarak da anket tekniğinden yararlanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel testler, güvenilirlik ve geçerlilik testleri, anova, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır Araştırma sonucunda elde edilen veriler dikkate alındığında araştırmanın ana konusunu oluşturan hizmetkâr liderlik davranışları ve örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu bulgusu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Servant management; It is expressed as voluntary leadership without any power or coercion. The main purpose of the servant leader is; to keep its constituents above their own interests and to serve them. Leadership styles are important in employees' commitment to the corporate. In organizations where servant roots prevail, individuals' commitment to the organization is also affected. Based on this, the main problematic of the information provided is to determine whether there is a relationship between the participation of those who leave the organization and the leader, and the servant leadership behavior. The main purpose of providing this problematic framework is to determine the perception of the servant management and the relations between them, working and acting in Karaman province. Within the framework of this purpose, the concepts of comprehensive work management, leadership types, servant leadership and their inclusion are examined, and previous reviews and evaluations are made on the subject. Finally, the study discusses the findings obtained from the field research on suppliers working in public and private schools in Karaman province. In the research, while scanning design, which is one of the good research methods, was used, relational scanning model and survey technique were used as data collection tools. Descriptive tests, launch and validity tests, anova, developments and regression analyzes were carried out in the analysis of the data. As a result of the research, it was found that there is a positive and significant relationship between the main subject, servant management and separation connection.