Korunmaya muhtaç okul öncesi dönem çocuklarında 'Ben Problem Çözebilirim (BPÇ) Programı'nın' kişiler arası problem çözme becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi
Evaluating the effectiveness of ' I Can Problem Solve Program (ICPS) on interpersonal problem solving skills of preschool children in need of protection
  1. Tez No: 581342
  2. Yazar: İLKNUR ATIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAKİRE KARABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: problem çözme, kişiler arası problem çözme, korunmaya muhtaç çocuklar, problem solving, interpersonal problem solving, institutionalized children
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu araştırma“Ben Problem Çözebilirim”(BPÇ) Programı ile bütünleştirilmiş Kaplumbağa Tekniği'inin Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)' na bağlı kurumlarda bakım altında bulunan korunmaya muhtaç okul öncesi dönem çocuklarının kişilerarası problem çözme becerileri ve sorunlu davranışları ile sosyal becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesini amaçlamaktadır. Araştırma ile ilgili veriler Aralık 2009 ile Mayıs 2010 tarihleri arasında toplanmıştır. Araştırma örneklemini İzmir Karşıyaka Çocuk Yuvası (22 çocuk), Manisa Sevgi Evleri Çocuk Yuvası (10 çocuk ) ve Bursa Kaplıkaya Çocuk Yuvası (11 çocuk)' nda kalan 5-6 yaş grubundaki 43 çocuk oluşturmaktadır. Deney grubu 22 çocuk, kontrol grubu 21 çocuk ile oluşturulmuştur. Ön test - müdahale - son test düzeninde üç aşamada gerçekleştirilmiş yarı deneysel bu çalışmada çocukların kişilerarası problem çözme becerileri OKPÇ Testi (PIPS), sorunlu ve sosyal beceri içeren davranışları ise DEÇDDÖ (DECB Rating Scale ) ve AADDÖ (PKPS-2) ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular müdahale eğitiminin korunmaya muhtaç okul öncesi dönem çocuklarının kişiler arası sosyal problem çözme becerileri üzerinde olumlu etki yarattığını göstermektedir. Davranış boyutu açısından alınan sonuçlar değerlendirildiğinde; DEÇDDÖ ile elde edilen bulgularda müdahale eğitiminin çocukların üzerinde saldırgan/yıkıcı davranışlar ve prososyal davranışlar açısından olumlu etki yarattığı gözlenmiştir. Ancak AADÖ ile elde edilen bulgular müdahale eğitiminin çocukların sorunlu/yıkıcı davranışlar ve sosyal beceri davranışlarına yönelik olumlu değişimi sağlamada beklenen olumlu etkiyi yaratmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to evelatuatıng the effectiveness of“I Can Solve Problem”(ICPC) with integrated Turtle Technique Program on the interpersonal problem solving skills, problematic behaviors and social skills of preschool children in need of care in the institutions of Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK). The research was conducted between December 2009 and May 2010. The sample of the study consists of 43 children aged 5-6 years in İzmir Karşıyaka Çocuk Yuvası (22 children), Manisa Sevgi Evleri Çocuk Yuvası (10 children) and Bursa Kaplıkaya Çocuk Yuvası (11 children). The experimental group consisted of 22 children and the control group consisted of 21 children. In this semi-experimental study, which was conducted in three stages in the pre-intervention-post-test order, the interpersonal problem solving skills of the children were evaluated by the PIPS, and the problematic and social skills behaviors were evaluated by the DECB Rating Scale and PKPS-2. Findings show that the intervention has a positive effect on interpersonal social problem solving skills of preschool children in need of protection. When the results obtained from the aspect of behavior were evaluated; In the findings obtained with DECB Rating Scale was observed that intervention education had a positive effect on aggressive / destructive and prosocial behaviors of children. However, In the findings obtained with PKPS-2 was observed that intervention education did not have the expected positive effect on providing positive change towards problematic / destructive and social skills behaviors of children.