Kars âşıklık geleneği içerisinde Arpaçay Toy Aşıklığı ve Aşık Fevzi Olgun
In the Kars minstrelsy tradition Arpaçay wedding minstrelsy and Minstrel Fevzi̇ Olgun
  1. Tez No: 581343
  2. Yazar: FATİH ULUMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE DAĞAŞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kars Âşıklık Geleneği, Arpaçay Toy Âşıklığı, Âşık Fevzi Olgun, Şiir, Kars Minstrel Tradition, Arpaçay Wedding Minstrelsy, Minstrel Fevzi Olgun, Poetry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bu çalışma, Kars âşıklık geleneğinin bölgesel devamlılığına etkisi olan toylara, Arpaçay toy âşıklığına ve Arpaçay âşıklık geleneğinin yaşayan, güçlü temsilcilerinden Âşık Fevzi Olgun 'un hayatına ve sanatına yönelik bilgileri ortaya koymak için hazırlanmıştır. Çalışmada toyların âşıklık geleneğindeki yeri ve önemi, icra şekilleri, icracıları ve Âşık Fevzi Olgun 'un hayatı ve şiirleri incelenerek Âşık Fevzi Olgun 'un gelenekteki yeri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma ön söz ve giriş kısımları dışında beş ana bölüm ile sonuç, sözlük ve kaynakçadan oluşmaktadır. Birinci bölümde Kars âşıklık geleneği ve geleneğin gelişim süreci, İkinci bölümde toy ve toy gelenekleri ile Arpaçay toy âşıklık geleneği, Üçüncü bölümde Âşık Fevzi Olgun 'un hayatı ve âşıklığı, Dördüncü bölümde âşığın şiirleri incelenmiştir. Beşinci bölümde de âşığın eserlerinden örnekler verilmiştir. Sonuç kısmında çalışma sonunda ulaşılan sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuç kısmından sonra âşığın şiirlerinde geçen bazı kelime ve kavramlar incelemenin sonunda oluşturulan sözlükte verilmiştir. Çalışma kaynakça bölümü verilerek tamamlanmıştır. Kaynakça kısmında ise çalışmanın hazırlanmasında faydalanılan yazılı kaynaklar soyadlarına göre alfabetik olarak sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is prepared to reveal the information about the life and the art of the Âşık Fevzi Olgun Who is one of the strongest and living represen tation of Arpaçay minstrelsy and the weddings which have on effect on regional continuity of minstrelsy tradition and Arpaçay wedding minstrelsy. In this study, the place and importance of weddings in the tradition of minstrelsy the forms of execution, the performens and the life and poems of Âşık Fevzi Olgun have beed studied to designate. The study consist of the five main sections, results dictionary and the bibliography apart from the preface and introduction. In the first chapter, the minstrelsy tradion and its process of developmant are examined. In the second chapter, wedding, wedding tradition and the tradition of Arpaçay minstrelsy are studied.In the third chapter the information about Âşık Fevzi Olgun's life and poems are examined. In the fort and fifth chapters, Âşık Fevzi Olgun's poems are analyzed and his works are exemplified. In the conclusion part, the result obtained at the end of the study is evaluated. Afterwards the conclusion, some of the words andconcepts in the poems of the minstrel are given in the dictionary created at the and of the analysis. The study is completed by giving the bibliography section.In the bibliography section written sources used in the preparations of the study are listed alphabetically according to the their surnames.