Cezaevinde tutuklu anneleriyle yaşayan okul öncesi dönem çocuklarının gelişim özellikleriyle, S.H.Ç.E.K. yetiştirme yurtlarında yaşayan aynı dönemde çocukların gelişim özelliklerinin karşılaştırılması
The comparison of developmental characteristics of preschool children living with their convicted mothers in prison and developmental characteristics of preschool children living in orphanages affiliated with social services and child
  1. Tez No: 175013
  2. Yazar: FİGEN ÇÖRTÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BERRİN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Korunmaya muhtaç çocuklar, cezaevinde yaşayan çocuklar, gelişim özellikleri, okul öncesi, Children in need of protection, children living in prison, developmental characteristics, preschool
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu araştırma, cezaevi ortamında anneleriyle yaşayan 0-6 yaş çocukların gelişim özellikleri ile, çocuk yuvalarında yaşayan 0-6 yaş çocukların gelişim özellikleri arasında fark olup olmadığım incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, Türkiye'de cezaevlerinde anneleriyle yaşayan 0-6 yaş grubu 50 çocuk ile, Başbakanlık S.H.Ç.E.K.'na bağlı çocuk yuvalarında yaşayan 0-6 yaş grubu 50 çocuk olmak üzere, toplam 100 çocuk oluşturmaktadır. Çocukların gelişim özellikleri,“Yaş Gruplarına Göre Gelişim Özellikleri Formu”ile değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler, İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi ve Varyans Analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçları şöyle özetlenebilir: 24-36 ve 36-60 aylık kız ve erkek çocuklarının kurumda ya da cezaevinde kalma durumlarına göre gelişimleri arasında anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Cezaevlerinde kalan 24-36 aylık çocukların cinsiyete göre gelişimleri arasında anlamlı fark olmadığı bulunmuştur.Ill Çocuk Yuvalarında kalan 36-60 Aylık çocukların cinsiyete göre gelişimleri arasında anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Cezaevinde kalan 36-60 aylık çocukların cinsiyete göre gelişimleri arasında anlamlı fark olmadığı bulunmuştur. Anne yaşının, tüm gruplar için, çocukların gelişimleri arasında anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. Annenin eğitim durumunun, cezaevinde kalan 36-60 aylık çocukların gelişimleri arasında anlamlı fark olduğu bulunmuştur. Kurumda kalma sürelerinin, çocuk yuvalarında kalan 24-36 ve 36-60 aylık çocukların gelişimleri arasında anlamlı fark olmadığı bulunmuştur. Cezaevinde kalma sürelerinin, cezaevinde kalan 24-36 aylık çocukların gelişimleri arasında anlamlı fark olmadığı bulunmuştur. Cezaevinde kalma sürelerinin, cezaevinde kalan 36-60 aylık çocukların gelişimleri arasında anlamlı fark olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is carried out in order to ascertain whether there is a difference between the developmental characteristics of children in 0-6 age group, living with their convicted mothers in prison and of children in 0-6 age group, living in orphanages affiliated with Social Services and Child Protection Agency (SHÇEK). The sampling group of the study is composed of a total of 100 children: 50 children in 0-6 age group, living with their convicted mothers in prison and 50 children in 0-6 age group, living in orphanages affiliated with SHÇEK. The developmental characteristics of the children were evaluated in accordance with“Scale of Developmental Characteristics by Age Groups”. Correlation Analysis, the Significance Test of the Difference between Two Means and Variance Analysis were used to evaluate the data obtained throughout the research. The findings of the study can be summarized as follows: It is found out that there is a significant difference between the developments of female and male children in orphanage and in prison among 24- to 36- and 36- to 60-month children. It is ascertained that there is no significant difference by gender in the development of 24- to 36-month children, living in prison.However, there is a significant difference by gender in the development of 24- to 36- month children, living in prison in the orphanage. There is a significant difference by gender in the development of 36- to 60-month children, living in prison in the orphanage. There is no significant difference by gender in the development of 36- to 60-month children, living in prison. There is no significant difference by the age of mothers in the development of children in all age groups. There is a significant difference by the educational status of mothers in the development of 36- to 60-month children, living in prison. There is no significant difference in the development of 24- to 36- and 36- to 60-month children by their duration of stay in the orphanage. There is a no significant difference in the development of 24- to 36-month children by their duration of stay in prison. There is a significant difference in the development of 36- to 60-month children by their duration of stay in prison.