Algılanan örgütsel destek ve iş tatmini ilişkisinde iş yeri yalnızlığının aracı rolü: 4 ve 5 yıldızlı otel çalışanları örneği
The mediating role of workplace loneliness between the relationship perceived organizational support and job satisfaction: The case of 4 and 5 star hotel employees
  1. Tez No: 581353
  2. Yazar: FİLİZ GÜMÜŞ DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, İş Tatmini, İş yeri Yalnızlığı, Otel Çalışanları, Yapısal Eşitlik Modeli, Perceived Organizational Support, Job Satisfaction, Workplace Loneliness, Hotel Employees, Structural Equation Model
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Otel işletmeleri, müşteri memnuniyeti sağlamak, müşterilerine kaliteli ve ucuz hizmet sunmak amacıyla her şey dâhil sistemi gibi rekabet avantajı elde edebileceği uygulamalar sunma eğilimindedir. Öte yandan, bu eğiliminin en önemli parçası olan işgörenler, işletme yönetiminden olumlu tutum, davranış ve destek beklemektedirler. Karşılıklı beklentinin temelinde ise sosyal etkileşim yer almaktadır. İş ortamında, sosyal etkileşimin ve desteğin olmadığı durumlarda iş yeri yalnızlığı ve iş tatminsizliği gibi olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu tez çalışmasında, ilgili yazın bağlamında kurulan araştırma modeli kapsamında, algılanan örgütsel destek ve iş tatmini ilişkisinde iş yeri yalnızlığının aracı rolünün incelenmesi amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Muğla İli'nde faaliyet gösteren ve her şey dâhil sistemiyle hizmet sunan 4 ve 5 yıldızlı otel çalışanlarından nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği ile 406 adet veri toplanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 22 paket programına aktarılmış ve analize hazır hale getirilmiştir. Araştırmanın kavramsal modeli, yapısal eşitlik modeli ile AMOS 20 programı aracılıyla analiz edilmiştir. Araştırmanın analizleri kapsamında, araştırmada kullanılan ölçeklerin yapı geçerliklerini test etmek için doğrulayıcı faktör analizi ve kavramsal modelini test etmek için de yol analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, algılanan örgütsel desteğin iş tatminini pozitif; algılanan örgütsel desteğin duygusal yalnızlığı; algılanan örgütsel desteğin sosyal yalnızlığı; duygusal yalnızlığın iş tatminini negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ancak sosyal yalnızlığın iş tatminini pozitif yönde etkilediği ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra, algılanan örgütsel destek ve iş tatmini ilişkisinde duygusal yalnızlığın kısmi aracılık etkisinin bulunduğu ancak sosyal yalnızlığın aracılık rolünün bulunmadığı belirlenmiştir. Son olarak, araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, araştırmacılara ve otel yönetici /sahiplerine önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Hotel enterprises tend to offer experiences that can achieve competitive advantage, such as all-inclusive system, to provide customer satisfaction, quality and cheap services to their customers. On the other hand, employees, who are the significant part of this tendency, expect positive attitude, behavior and support from their hotel management. Social interaction is the basis of mutual expectation. Negative results such as workplace loneliness and job dissatisfaction can occur in the absence of social interaction and support in the workplace. In this dissertation, it has been aimed to examine the mediator role of workplace loneliness in the relationship between perceived organizational support and job satisfaction. For this purpose, 406 data have been collected through quantitative research methods from 4 and 5-star hotel employees, who service with all-inclusive system, in Muğla Province. The collected data have been transferred to IBM SPSS 22 software and the data set have been operationalized for data analysis. The theoretical model of the research has been analyzed thorough the structural equation model with AMOS 20 software. Confirmatory factor analysis has been conducted to test the construct validity of the scales used in the research and the path analysis has been examined to test the theoretical model. As a result of the research, it has been found that perceived organizational support positively affects job satisfaction while perceived organizational support negatively affects emotional loneliness and social loneliness. Besides, emotional loneliness negatively affects job satisfaction. However, social loneliness affects job satisfaction positively. In addition, emotional loneliness partially mediates the effect of perceived organizational support and job satisfaction but social loneliness does not mediate this relationship. Finally, in the direction of findings of the research, some suggestions have been made to researches and hotels managers/owners.