Manisa Balkan göçlerinin göç anıları üzerine bir inceleme
A research on the immigration memories of Manisa Balkan immigrants
- Tez No: 581363
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ÇANDIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Balkan Göçü, Balkan Göçmenlerinin Göç Anıları, Göç Anlatılarının Tematik İşlevi, Balkan Migration, Memories of Migration of Balkan Immigrants, ThematicFunction of Migration Narratives
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Çalışmada 1955'ten 1996 yılına kadar çeşitli zamanlarda Bulgaristan'dan ve Makedonya'dan Türkiye'ye çeşitli sebeplerle göç etmiş olan kadın ve erkeklerin göç anlatıları ele alınmıştır. Çalışmamızın malzemesini oluşturan sözlü anlatı metinleri günümüzde Manisa'da yaşayan 1955 ve 1996 yılları arasında Bulgaristan ve Makedonya'dan Manisa'ya göç etmiş olan kadın ve erkeklerden derlenmiştir. Çalışma giriş, iki bölüm ve anlatı metinlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde; çalışmanın kapsamı ve yöntemi başlığı altında çalışmamızda başvurduğumuz yöntem ve çalışmamızın kapsamı hakkında bilgiler verilmiştir. Balkanlar'dan Manisa'ya yapılan göçler başlığı altında ise kaynak kişilerimizin göç ettiği ülkeler göz önünde bulundurularak Yugoslavya'dan Manisa'ya yapılan göçler ve Bulgaristan'dan Manisa'ya yapılan göçler olarak iki başlık altında Manisa'ya yapılan göçlerin tarihsel süreci ile ilgili bilgi verilmiştir. Ana kavramlar başlığı altında ise kişisel deneyim anlatısı ve göç anlatılarının yapı, anlam ve işlev özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde sözlü malzememiz olan göç anlatılarının kaynak kişilerinin ortak ve farklı özellikleri detaylı olarak ele alınmıştır. Yine bu bölümümüzde anlatıların icra bağlamları 15 kaynak kişinin anlatı derlemesinin icra bağlamı özellikleri göz önünde bulundurularak aktarılmıştır. İkinci bölümde ise göç anlatılarının tematik işlevi başlığı altında kaynak kişilerin göç olgusuna bakışı, göç öncesi deneyimler, göç öncesinde göçmenlerin Türkiye'ye bakışı gibi başlıklar altında göçmenlerin anlatılarından elde ettiğimiz veriler ışığında kaynak kişilerin göç öncesi, sırası ve sonrasında yaşadıkları tematik bir şekilde analiz edilerek incelenmiştir. Çalışmanın sonuna, saha çalışması sonunda derlemiş olduğumuz göç anlatılarının deşifre metinleri ve liste halinde kaynak kişilerimizin bilgileri eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the narratives of migration of men and women who have migrated toTurkey from Macedonia and Bulgaria from 1955 till 1996 at various times for various reasons were discussed. Oral narrative texts that constitute the material of our study were compiled from the men and women living in Manisa who immigrated from Bulgaria andMacedonia to Manisa between 1955 and 1996. The study consists of introduction, two chapters and narrative texts. In the introductionpart; under the scope and method of the study; information about the method used in thestudy and the scope of the study was given. Under the heading of migrations from the Balkans to Manisa, considering the countries in which our source persons have migrated, informationabout the historical process of migrations to Manisa was given under two headings asmigration from Manisa to Yugoslavia and migration from Manisa to Bulgaria. Under the main concepts title the information about meaning and function properties of narrative of personalexperience and narratives of migration was given. In the first chapter, the common and different characteristics of the source persons ofour oral narrative migration narratives were discussed in detail. Again in the same chapter, execution contexts of narratives was given considering the characteristics of the execution context of the narrative collection of 15 source persons. In the second chapter, in the light of the data obtained from the narratives of migrants, the source persons pre-, during and after migration were analyzed and examined in a thematic way under the head of narratives of migration thematic overview of the functions under the heading of resource persons migration, migration experiences before, under headings such as Turkey to look ahead migration of immigrants. At the end of the study, the transcripts of the narratives of migration we compiled atthe end of the field study and the information of the source persons in the list were added.