Toprak dolgu barajların tasarım esasları – Boğazköy barajı örneği
Design criterias of earthfill dams: the case of Bogazkoy dam
- Tez No: 581364
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KUBİLAY KELEŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: earth fill dams, geophysical investigations, the design analyses of earth fill dams, geotechnical instrumentation of earth fill dams, finite elements method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
İnsanoğlunun günlük hayatta, tarımsal ve sanayi alanlarında kullandığı en önemli doğal kaynağı olan su, insanlık medeniyetinin gelişmesi ile paralel olarak farklı teknik ve malzemeler ile inşa edilen barajlar ile depolanmaktadır. Barajlar, göçmeleri durumunda çok büyük can ve mal kaybına neden olan mühendislik eserlerdir. Bu nedenle barajların planlama ve tasarım aşamalarında saha araştırmaları yapılması gerekmektedir. Saha araştırmaları kapsamında jeofizik deneyler ve geoteknik deneyler ile bölgenin bütün özellikleri araştırılmalı, optimum laboratuvar koşullarında gerçekleştirilecek deneyler ile birlikte malzeme parametre tayini yapılmalıdır. Barajların performansının hem inşaat hem de işletme safhalarında gözlemlenmesi barajların emniyeti ve baraj mühendisliğinin gelişimi açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle barajların planlanması, tasarımı ve işletme performansının beraber yorumlanarak hem baraj güvenliği hem de inşaat ekonomisi açısından ele alınmalıdır. Tez araştırması kapsamında Boğazköy Barajı'nın tasarım analizleri ve barajın performansının etkileyen bazı parametreler incelenmiştir. Dolgu barajın tasarım analizlerinde kullanılacak malzeme parametrelerin belirlenmesi amacı jeofizik araştırma deneyleri yapılmıştır. Elde edilen malzeme parametreleri sonlu elemanlar programında oluşturularak gövdenin stabilite, ve gerilme-deformasyon analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonlu elemanlar programında gövde analizlerinden ile baraj ölçüm aletleri okumalarından elde edilen değerler barajın davranışı ve malzeme parametreleri belirlenmeye çalışılmıştır. Haziran 2019, 184 sayfa.
Özet (Çeviri)
Water, which is the most important natural resource used by human beings in daily life, agricultural and industrial fields, is stored with dams built with different techniques and materials in parallel with the development of human civilization. Dams are engineering works that cause great loss of life and property in the event of their collapse. Therefore, it is necessary to carry out the site investigations in the planning and design stages of the dams. Geophysical and geotechnical investigations should be carried out in the scope of field research and all properties of the region should be investigated and material parameter determination should be done with the experiments to be conducted in optimum laboratory conditions. Observation of the performance of dams in both construction and operation phases is having importance with regard to dams safety and development of dam engineering. Therefore, planning of dams should be examined by interpreting both the performance and operation of dams with regard to safety and construction economy. In the thesis, the design analyses of a earth fill dam, namely Boğazköy Dam, and the parameters affecting the dam's performance have been examined. Geophysical investigations have been conducted to determine the parameters to be used in the design analyses of the dam. The analyses of stability and stress-deformation of the embankment has been investigated by producing the parameters in finite elements program. The values of the embankment examination and observation of dam measurement devices have been used to show the behavior and material parameters of the dam in the finite elements program June 2019, 184. pages.