Erzurum Palandöken merkez ilçesindeki 0-2 yaş grubu çocuklarda malnutrisyon prevalansı ve etkili faktörler
Malnutrition prevalence and effective factors in 0-2 age group children in Palandöken, Erzurum
  1. Tez No: 581407
  2. Yazar: ALİ GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN ARAS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometrik Ölçüm, Malnutrisyon, Prevalans, Anthropometric Measurement, Malnutrition, Prevalence
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bir toplum sosyal ve ekonomik yönden hedeflenen gelişmişlik düzeyine bedenen ve ruhen sağlıklı bireylerin varlığıyla ulaşabilir. İnsanın fiziksel ve ruhsal yönlerden tam anlamıyla verimli olabilmesi ise yeterli ve dengeli beslenmesiyle mümkündür. Bu çalışmanın amacı Erzurum Palandöken merkez ilçesinde 0-2 yaş grubu çocuklarda beslenme durumunu antropometrik ölçümlerle tespit ederek, malnutrisyon sıklığı ve etkileyen faktörleri belirlemektir. Yöntem: Kesitsel nitelikte planlanan araştırmaya Erzurum Palandöken merkez ilçesinde 0-2 yaş grubu 1718 çocuk dahil edildi. Çocukların doğum tarihi, anketin uygulandığı tarih, ağırlık ve boy ölçümleri kullanılarak; WHO Antro Programı ile yaşa göre boy (YGB), yaşa göre ağırlık (YGA) ve boya göre ağırlık (BGA) z-skorları hesaplandı ve WHO standartlarına göre değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan çocukların %50.6'sı kız, % 49.4'ü erkekti. Düşük kiloluluk, bodurluk, zayıflık ve fazla kilolu/obez sıklığı sırasıyla %5.8, %7.2, %10.0 ve %3.4'tü. Araştırılan risk faktörlerinden çocukların hem yaş, hem de doğum zamanı grupları arasında YGA, YGB, BGA dağılımları anlamlı olarak farklıydı. Doğum sonrası aldığı ilk besin olarak anne sütü olan çocuklarda, ek gıda alan çocuklara göre düşük kiloluluk, bodurluk sıklığı daha düşüktü ve doğum sonrası aldığı ilk besin olarak anne sütü olan çocuklarla ek gıda alan çocuklar arasında YGA, YGB dağılımları anlamlı olarak farklıydı. Çocukların son bir yılda hastaneye yatma durumu grupları arasında da YGA, YGB dağılımları açısından anlamlı fark vardı. Sonuç: Malnutrisyon açısından riskli olan 0-2 yaş çocukların beslenme durumu antropometrik ölçümlerle (vücut ağırlığı, boy uzunluğu) belirlenerek, büyüme ve gelişmedeki gerilik erken dönemde tespit edilmeli ve konunun uzmanlarınca gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Ayrıca aileler gebelikten itibaren beslenme konusunda bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Aims: A society can reach its social and economic development level with the presence of physically and spiritually healthy individuals. It is possible for a person to be fully productive in terms of physical and mental aspects through a adequate and balanced diet. The aim of this study is to determine the nutritional status of children aged 0-2 years in the central district of Palandöken, Erzurum by anthropometric measurements and to determine the frequency of malnutrition and the factors affecting it. Methods: 1718 children aged 0-2 years were included in the cross-sectional study in the central district of Palandöken, Erzurum. The date of birth of the children, the date on which the survey was applied, weight and height were used; height-for-age(HFA), weight-for-age(WFA) and height-for-weight(HFW) z-scores were calculated by WHO Antro Program and evaluated according to WHO standards. Results: %50.6 of the children were female and %49.4 were male. The incidence of underweight, stunting, wasting and overweight/obese were %5.8, %7.2, %10.0 and %3.4, respectively. Among the risk factors investigated, the distribution of WFA, HFA, HFW was significantly different between the age and delivery time groups of the children. In children with breast milk as the first nutrient they received after birth, underweight, stunting frequency was lower than children receiving supplementary food and the distribution of WFA and HFA was significantly different between children who had breast milk as the first nutrient they receiving and those who receiving supplementary food. There was also a significant difference in the distribution of WFA, HFA among hospitalization groups of children in the last year. Conclusion: Nutritional status of 0-2 year old children who are at risk for malnutrition should be determined by anthropometric measurements (body weight, height) and the growth and developmental delay should be detected in the early period and necessary interventions should be performed by the experts. In addition, families should be informed about nutrition from pregnancy.