Yerli turistlerin tatil tercihleri ile yaşam kalitesi arasındaki ilişki
The relationship between holiday preferences of local tourists and their the quality of life
  1. Tez No: 581488
  2. Yazar: İLKAN TUNA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMAHAT BANU YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Kalitesi, Turizm, Turist, Tatil, Tatil Tercihleri, Quality of Life, Tourism, Tourist, Holiday, Holiday Preferences
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Tatillerin insanların yaşam kalitesi üzerinde olumlu ve olumsuz etkiler sağladığı yapılan araştırmaların incelenmesi neticesinde görülmektedir. Bu çalışmada da amaç insanların yapmış oldukları tatil tercihleri ile yaşam kaliteleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amaç paralelinde yapılan araştırmada anket tekniği kullanılmış, yapılan anket çalışmasına 406 kişi katılım sağlamıştır. Elde edilen veriler istatistik analiz yöntemleri aracılığıyla test edilmiştir. Çalışma sonucunda Ankara'da yaşayan kişilerin tatil tercihleri ölçeğinin üç faktör altında toplandığı, yaşam kalitesi ölçeğinin ise dört faktör altında toplandığı açıklayıcı faktör analizi sonucunda tespit edilmiştir. Bu çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünü, araştırmanın problemi, amacı, önemi, varsayımları, sınırlılıkları ve tanımlar oluşturmaktadır. Çalınmanın ikinci bölümü, kuramsal çerçeve ve ilgili araştırmaların incelenmesi doğrultusunda oluşturulan alan yazın bölümüdür. Kuramsal çerçevede, turizm, turist, tatil ve yaşam kalitesi kavramlarına, ilgili araştırmalar bölümünde ise tez konusuyla ilişkili olduğu varsayılan çalışmalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, araştırmanın modeli, evren ve örneklemi veri toplama aracı ve teknikleri ile verilerin analizine yönelik bilgilere yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, çalışma neticesinde elde edilen verilerin istatistiki analizleri, elde edilen bulgular ve bulgulara yönelik yorumlara yer verilmiştir. Çalışmanın beşinci bölümünde ise elde edilen sonuçlar ve bu kapsamda geliştirilen öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The positive and negative effects of holidays on people's quality of life are seen as a result of the researches conducted. The aim of this study is to research the relationship between the holiday preferences and the quality of life of people. The study that made in parallel with this purpose, the survey technique was used and 406 people participated in the survey that made. The data obtained were tested through statistical analysis methods. As a result of the study, it was determined that the household preferences scale of people living in Ankara was collected under three factors and the quality of life scale was collected under four factors as a result of descriptive factor analysis. This study consists of five chapters. The first part of the study consists of definitions and problem, definitions, aim, importance, assumptions and limitations of the research. The second part of the study is the literature which is formed in line with the study of theoretical framework and related research. İn the theoretical framework, the concepts of tourism, tourist, holiday and quality of life concepts and as for in the related research section, studies that are supposed to be related to the thesis subject are given a place. İn the third part, the model, population and sample of the research was mentioned. In addition, informations about data collection tools and techniques and analysis of data were also given a place. İn the fourth chapter, the statistical analysis of the data obtained from the study, the findings obtained and comments on these findings were given a place. İn the fifth part of the study, the results obtained and the suggestions developed within this scope are taken part.