Konut kredisi kullanımında tüketicilerin banka tercihini etkileyen faktörler: Burdur ili örneği
Factors of affecting the preferences of the consumers in the use of housing credits: The case of Burdur
- Tez No: 581487
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kredi, Konut Kredisi, Banka Tercihi, Tüketici Davranışları, Credit, Mortgage Credit, Bank Preference, Consumer Behaviors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Geçmişten günümüze insanların en temel ihtiyaçlarından biri barınma ihtiyacıdır. Günümüz modern dünyasında insanlar barınma ihtiyaçlarını konut satın alarak veya konut inşa ederek karşılamaktadırlar. Konut talebine bakıldığı zaman barınma ihtiyacının yanında insanlar yatırım yapmak amacı ile de konut talebinde bulunmaktadırlar. Bu çalışmada insanların konut satın almak için bankalardan kredi kullanırken hangi bankayı neden tercih ettiğinin cevabı araştırılmıştır. Anket vasıtası ile tüketicilere ulaşılarak elde edilen veriler SPSS programında analiz edilmiştir. Bankalardan kredi kullanan ya da kullanmayı düşünen tüketicilerin anket sorularına verdikleri cevaplar değerlendirilerek tüketicilerin konut kredisi kullanımında banka tercihlerini etkileyen unsurların analizi sonucunda bir takım çıkarımlarda bulunulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde bankaların varlık nedenleri ve temel işlemleri üzerinde durulmuştur. İkinci bölümünde kredi kavramı ve konut kredisi anlatılmıştır. Üçüncü bölümde tüketici davranışları ve tüketici davranışlarını etkileyen faktörler yer almaktadır. Dördüncü ve son bölümde ise Burdur ilinde yapılan anket çalışması ile tüketicilerin bankalardan konut kredisi kullanırken banka tercihlerini etkileyen faktörlerin istatistiki analizi yapılmıştır. Bu istatistiki çalışma neticesinde elde edilen sonuçlar ışığında bankaların kredi politikalarını yönlendirebilecek tavsiyelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most basic needs of people from past to present is the need for housing. In today's modern world, people meet their housing needs by buying house or building a house. When the housing demand is considered, people also demand a house as investment purposes in addition to housing needs. In this study, the answer of which bank preferred why people use loans from banks to buy housing was investigated. The data obtained by reaching the consumers through the questionnaire were analyzed in SPSS program. Some of the inferences have been made as a result of the analysis of the factors affecting the preferences of the consumers in housing loans by evaluating the answers given to the survey questions of the consumers who are using or considering to use loans from banks. In the first part of the study, the reasons of banks' existence and basic operations are emphasized. In the second part, credit concept and mortgage loan are explained. In the third part, factors affecting consumer behaviours and consumer behaviours are included. In the fourth and last part, the statistical analysis of the factors affecting the bank preferences while the consumers were using mortgage loans from banks was made with the help of the survey which was conducted in Burdur province. In the light of the results obtained from this statistical study, recommendations have been made to guide the credit policies of banks.