Oluşumundan günümüze dijital sanat ve öğrencilerin dijital sanatla ilgili görüşleri
Digital art from its creation to present and students' opinions about digital art
- Tez No: 581515
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Education and Training, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Dijital Sanat, Postmodernizm, İnteraktif Sanat, Sanayi Devrimi, Web Sanatı, Fluxus, Digital Art, Postmodernism, Interactive Art, Industrial Revolution, Web Art, Fluxus
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Günümüz postmodern sanat ortamı içinde dijital sanat; halen tartışılmakta olan bir kavram karmaşasına yol açmaktadır. Teknolojik gelişmelerin“Sanayi Devrimi”ile birlikte hızla ilerlemesi, ortaya çıkan yeni felsefik, sosyolojik ve ekonomik değişmeler, yapılan icat ve keşifler dijital sanat'ın günümüzdeki halini almasını sağlamıştır. Dijital sanat kendisinden önce gelen sanat akımlarını reddetmeyen bir fikir yapısı içerisinde, bugüne kadar meydana gelen tüm sanat ideolojilerini benimsemiş ve kucaklamıştır. Bu nedenle dijital sanat geniş bir çalışma yelpazesine sahiptir. Bu çalışmada bilinenin aksine, dijital sanatı sadece bir araç olarak değil sanat akımı olarak değerlendirilerek ve tüm sanat tarihi boyunca ortaya çıkışındaki hangi etkenlerden oluştuğu ele alınmıştır. Klasik sanattan günümüz sanatına bir köprü kurarak dijitalin hangi temellere dayandığını araştırılmış, dijital sanatın tarihsel gelişimi değerlendirilmiş ve günümüz sanatçısına neler kazandırdığına değinilmiştir. Dijital sanatın oluşumundan günümüze kadar tarihsel gelişimine ışık tutmak amacı ile bu çalışmada, literatür taramasından ve günümüz sanat eğitimi ortamında dijital sanat kavramının nasıl algılandığını saptamak için görüşme yöntemlerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Digital art in today's postmodern art environment; it leads to a confusion of concepts that are still under discussion. The rapid progress of technological developments with the“Industrial Revolution”; emerging new philosophical, sociological and economic changes, inventions and discoveries has formed the current state of digital art. Digital art has embreced and hugged all idealogies of art taken place until today within an think structure that does not reject the art movements that preceded it. Therefore, digital art has a wide range of work. Contrary to general belief in this study has been dealed that have emerged which factors throughout the history of art by evaluating digital art not only as a tool but as an art movement.. By establishing a bridge from classical art to contemporary art, has investigated that based on to the foundations what of digital, the historical development of digital art is evaluated and what brings to today's artist of digital art artist is mentioned. In this study with the aim of shedding light on the historical development of digital art from its formation to the present was used from literature review and from interview methods to determine that is how perceived the concept of digital art in today's art education environment.