Cengiz Dağcı'nın romanlarında Kırım algısı
The perception of Crimea in Cengiz Dağcı's novels
- Tez No: 581519
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİM ÇONOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kırım, Vatan/Toprak, Milli kimlik, Kültür, Din, Crimea, Mother Land/ Land, National Identify, Culture, Religion
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada Cengiz Dağcı'nın romanlarındaki Kırım algısı ele alınmıştır. Kırım algısı ile ilgili inceleme yapılırken yazarın yaşadığı dönemin siyasi-tarihi ve sosyal durumu ele alınmıştır. Romanları ilk elden tanık olarak kabul edilmiş ve Kırım'ın uzun yıllardır yaşamak zorunda bırakıldığı durumlar tespit edilmiştir. Bu çalışma sonrasında ulaşılan en kapsamlı ifade Cengiz Dağcı'nın vatanına olan bağlılığıdır. Şartlar onu istenmeyen şeyleri tecrübe etmeye zorlasa da toprağından, kültüründen, insanından vazgeçmemiştir. Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Kaynakçada bu çalışmada faydalanılan eserler listesine yer verilmiştir. Yazarın sıklıkla üzerinde durduğu vatan/toprak, milli kimlik, din ve kültür algıları tasniflenmede ön planda tutulmuştur. Bu çalışmada ulaşılan en genel sonuç Dağcı'nın hayatını derinden etkileyen Kırım Dramını hafızasında yaşattığı gerçeklikle destekleyip bir gün vatanına döneceğini umut ettiği halkına ışık olabilmektir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is discussed the perception on Crimea in Cengiz Dağcı's novels. While it is exploud about the perception on Crimea, the political, historical and social situation of the time being period of the novelist is dealt with. His novel sareaccepted as first hand witness and the conditions that Crimea has been dalipoteto expose for a long time are determined. This study is consist of six chapters. The list of referance are listed at there ferancepart. İt is prioritised, in the categorization, the perception of motherland/ land, national identify religion and culture. The most comprehensive statement after the study is the lotaly of Cengiz Dağcı's towards his motherland. Eventhought hecondition sarepushed him to experience unwanted things, he did not abondon his land, culture and people. The most general result reached in the study is that Crimea Dram, that is deeply affected Dağcı's life, has been an amalpam of reality that he keep salive in his memories. He has the hopes of to his motherland and being light fort his people.