Türkiye'de kırsal alanda kadın seçmenlerin siyasal pazarlama açısından oy kullanmalarını etkileyen faktörlerin incelenmesi ve Giresun ilinde bir araştırma
Investigation of factors affecting women voters' voting decision in terms of political marketing in turkey's rural areas and a research in Giresun province
- Tez No: 581529
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İHSAN CORA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Siyasal Katılım, Kırsal Alanda Siyasal Katılım, Siyasal Pazarlama, Political Participation, Political Participation in Rural Areas, Political Marketing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Siyasal katılımın en temel olgusu oy kullanma eylemidir. Anayasal bir hak ve aynı zamanda bir sorumluluk olan oy kullanma eğilimleri ile bu eğilimi etkileyen faktörler kırsal alanda ikamet eden kadınlar açısından farklılık göstermektedir. Özellikle, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler açısından kırsal alanda yaşayan kadınların siyasal katılım konusunun önemi çerçevesinde bu çalışmanın amacı, kadınların oy kullanırken parti ile ilgili hususlardan, çevreden, partide kadın ve kadına yönelik politikaların varlığı hususlarından ne ölçüde etkilendiklerinin araştırılması olarak belirlenmiştir. Araştırma kapsamında hazırlanan anketin uygulaması Giresun il sınırları içerisinde kırsal alanda yaşayan toplam 391 kadın üzerinde yapılmıştır. Toplanan veriler IBM SPSS 22 İstatistiksel Analiz Programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, oy verme tercihinde akraba ve yakınların etkisinin kadınların eğitim durumu, yaş, medeni durumuna göre farklılık gösterdiği, parti görüşü ve ideolojisi etkisinin yaşa ve gelir durumuna, siyasal pazarlama uygulamalarının ise kadınların yaşına ve sosyal güvencesine göre farklılaştığını göstermektedir. Araştırma bulgularının kırsal alanda yaşayan kadınların oy kullanma oranının artırılmasına yönelik politikalar konusunda kanun yapıcılara, kırsal alanda yaşayan seçmenin oy verme tercihlerini etkileyebilecek stratejiler konusunda da siyasi parti yöneticilerine yol gösterici olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Voting is the most fundamental fact of political participation. The voting tendencies, which are a constitutional right and also a responsibility, and the factors that affect this tendency differ in terms of women residing in rural areas. Considering the scope of the importance of political participation of women living in rural areas in terms of developing countries such as Turkey, the aim of this study is to analyze how women's voting decision differs according to party related issues, the effect of environment and the existence of policies for women and women at the party. A total of 391 women living in rural areas in Giresun province participated in the survey that is prepared within the scope of the research. IBM SPSS 22 Statistical Analysis Program is used to analyze the data. Results illustrate that the effect of relatives in voting preference differs according to the educational status, age and marital status of women, the effect of party opinion and ideology differs according to age and income status and political marketing practices differs according to age and social security of women. We argue that the results of this study will provide significant insight for policy makers in policies related to increase voting rate in rural areas and for political party managers in strategies that will affect the voting preferences of women living in rural areas.