Dolar kuru ile BİST şehir endeksleri arasında getiri ve volatilite yayılımı
Yield and volatility spread between dollar rate and BİST city indices
- Tez No: 581531
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCÜMENT DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şehir Endeksleri, VAR-EGARCH, Volatilite, City Indices, VAR-EGARCH, Volatility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Finansal piyasalardan fon sağlamak amacıyla kendi aralarında yarışa giren ülkelerin yatırım yapacak olanlar için şeffaf, güvenilir ve öngörülebilir finansal çıktılar sağlaması gerekmektedir. En az finansal performans göstergeleri kadar önemli olan finansal tabloların doğruyu yansıtması, şirketlerin geçmiş ve bugünkü değerleri hakkında yatırım yapacak olanlara yol göstermektedir. Finansal tablo analizleri neticesinde elde edilemeyen ama yapılan detaylı analizler sonucunda ortaya çıkan volatilite yapılan yatırımın getirisini doğrudan etkileyen bir husustur. Özellikle son dönemlerde küresel ölçekteki yatırımcılar tarafından üzerinde çok durulan volatilite, yatırımcıların yatırım kararları alırken dikkat ettikleri noktalardan biri haline gelmiştir. Çalışmada şehir endekslerinin 2010-2017 yılları arasındaki getiri ve volatilite yayılımı çok değişkenli VAR-EGARCH modeli ile incelenmiştir. 2010-2017 yılları arasında kesintisiz veriye sahip olan 8 şehir endeksi analize dahil edilmiştir. Analizi yapılan şehir endeksleri yatırımcıya hangi şehirdeki hangi işletme için yatırım yapmaları gerektiği konusunda yol göstermektedir. Kurulan tüm modellerin sonuçları genel olarak incelendiği zaman; dolar değişkeni, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Kayseri ve Kocaeli şehir endekslerinin tamamının kendi gecikmeli getirilerinden ve dolar kurunun gecikmeli getirilerinden etkilendiği görülmektedir. Ayrıca dolar kurunun geçmiş şoklarının, yapılan çalışmadaki şehir endekslerini etkilediği görülmektedir. Sonuç itibariyle dolar kurunun söz konusu şehir endeksleri üzerine anlamlı bir volatilite yayılımı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In order to provide funs from financial markets, countries competing among themselves must provide transparent, reliable and predictable financial outpust for those who will invest. The fact that the financial statements, which are as important as the financial performance indicators, reflects the truth, guides the ones who will invest in the past and present values of the companies. Volatility, which cannot be obtained as a result of the financial statement analysis, but as a result of the detailed analysis, directly affects the return on investment. Volatility, which has been highly emphasized by global investors in recent years, has become one of the points that investors pay attention to when making investment decisions. In this study, the distribution of return and volatility of city indices between 2010 and 2017 is examined with VAR-EGARCH multivariate model. Between 2010 and 2017, 8 city indexes with continuous data were included in the analysis. The city indices analyzed provide guidance to the investor in which city in which business they should invest. When the results of all models areexamined in general; The dolar variable, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Kayseri and Kocaeli are all affected by their lagged returns and lagged returns of the dolar exchange rate. Moreover, past shocks of the dollar exchange rate affected the city indices in the study. As a result, the dolar exchange rate has a significant volatility spread over these city indices.