Beş yıldızlı otel işletmelerinde muhasebe hilelerinin önlenmesi açısından iç denetimin etkinliğinin incelenmesi İstanbul bölgesinde uygulama
Investigation of the efficacy of internal audit on the prevention of accounting staff in five star hotel operations
  1. Tez No: 581532
  2. Yazar: AYŞEN YALDIZ ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HANİFİ AYBOĞA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Muhasebe Hileleri, İç Denetim, İç Kontrol, Otel İşletmeleri, Accounting, Accounting Trick, Internal Auditing, Internal Control, Hotel Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Muhasebe hata ve hileleri, işletmeleri mali açıdan zor durumda bırakabilecek ve hatta işletmenin varlığını sona erdirebilecek niteliğe sahiptir. Bilhassa son dönemlerde muhasebe literatüründe de bir hayli üzerinde sıklıkla durulan konulardan biri de hiç kuşkusuz yapılan hileli muhasebe işlemleridir. Hiç kuşkusuz konunun üzerinde çok fazla durulmasına neden olan Enron, Worldcom ve Xerox gibi büyük şirketlerde yaşanan skandallarının da etkisi olduğunu söylemek mümkündür. Enron, Worldcom ve Xerox gibi skandalların ortaya çıkarmış olduğu olduğu finansal kayıplardan sonra, işletmelerde muhasebe hilelerinin önlenmesi açısından ne gibi önlemlerin ve nelerin yapılabileceği hakkında ilgili olan tüm tarafların ilgisini çekmiş ve bu konu ile ilgili olarak yapılan çalışmalar bir hayli artmıştır. Yukarıda da sözü edildiği üzere, muhasebe hileleri ile ilgili olarak farklı alanlarda kapsamlı çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada da beş yıldızlı otel işletmelerinde muhasebe hilelerinin önlenebilmesi amacıyla iç denetimin etkinliği incelenmeye çalışılmıştır. Çalışma dört bölümde oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde denetim ve muhasebe denetimi ile ilgili kavramlar ele alınmıştır. Bu bölüm içerisinde denetim kavramı, muhasebe denetimi tanımı, özellikleri ve türleri incelenen konular arasındadır. Çalışmanın ikinci bölümünde iç denetim kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Bu bölüm içerisinde iç denetim kavramı, işlevleri, amacı, önemli, kapsamı, iç denetimin uygulanma nedenleri, iç denetim standartları, iç denetim teknikleri ve iç denetim süreci kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Üçüncü bölümde otel işletmeleri ve otel işletmelerindeki muhasebe organizasyon yapısı ele alınmıştır. Bu bölümde otel işletmeleri hakkında genel bilgiler, otel işletmelerinin muhasebe organizasyon yapısı ve otel işletmelerinde iç kontrolün gerekliliği incelenmiştir. Çalışmanın son bölümü olan dördüncü bölümde ise, beş yıldızlı otel işletmelerinde muhasebe hilelerinin önlenmesi açısından iç denetimin etkinliğinin incelenmesi üzerine İstanbul bölgesinde bir uygulama örneğine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Accounting errors and frauds can leave businesses financially challenging and even end the existence of the business. Especially in accounting literature, there is no doubt that fraudulent accounting processes are one of the most frequently discussed topics in recent years. It is possible to say that the scandals of the big companies such as Enron, Worldcom and Xerox, which undoubtedly caused a lot of confusion on the subject, are also influences. After financial losses such as Enron, Worldcom and Xerox scandals have surfaced, all parties concerned about what measures and what can be done in terms of prevention of accounting frauds in businesses have attracted attention and the work done on this issue has increased considerably. As mentioned above, comprehensive studies have been carried out in different fields concerning accounting scam. In this study, it was tried to examine the effectiveness of internal audit in order to prevent accounting frauds in five star hotel enterprises. The study consists of four parts. In the first part of the study, concepts related to auditing and accounting audit are discussed. Within this section, concepts of audit, definition of accounting audit, characteristics and types are among the topics studied. In the second part of the study, internal audit has been extensively reviewed. In this section, the concept of internal audit, its functions, purpose, importance, scope, reason for implementation of internal audit, internal audit standards, internal audit techniques and internal audit process are thoroughly examined. the third part deals with the hotel organization and the accounting organization structure of the hotel enterprises. In this section, general information about hotel management, accounting organization structure of hotel management and internal control in hotel management are examined. In the fourth chapter, which is the last part of the study, an example of application in the Istanbul region has been included on the examination of the effectiveness of internal auditing in terms of prevention of accounting frauds in five star hotel enterprises.