Semptomatik ve muhtemel semptomatik epilepsili hastalarda tedaviye direncin haberci belirtileri
The predictors of resistance to treatment in symptomatic and remote symptomatic patients with epilepsy
  1. Tez No: 581704
  2. Yazar: ABDUL SAMET ALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ALTUNBAŞAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Semptomatik epilepsi, dirençli epilepsi, risk faktörleri, Symptomatic epilepsy, resistant epilepsy, risk factors
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada semptomatik ve muhtemel semptomatik epilepsili hastalarda tedaviye direnci etkileyen risk faktörlerinin belirlenmesi, bunların nöbet ve zeka puanı üzerindeki prognostik etkilerinin gösterilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Mart 2018 ile Mart 2019 tarihleri arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Polikliniğinde en az bir yıl süreyle takipte olan semptomatik ve muhtemel semptomatik etiyolojili epilepsi hastaları kesitsel olarak değerlendirildi, 69 hasta çalışmaya alındı. Bulgular: Çalışmamızda semptomatik ve muhtemel semptomatik epilepsili hastalarda takip süresinin kısa olmasının, remisyon öyküsünün olmamasının, ikiden fazla ilaç kullanımı varlığının, etiyolojik faktörler arasında konjenital malformasyonların bulunmasının, son EEG'de epileptik aktivite varlığının nöbet prognozu üzerinde olumsuz etkisi olduğu görüldü. Prognostik faktör olarak zeka puanı değerlendirildiğinde ilk EEG anormalliği, takip süresinin kısalığı, etiyolojik faktörlerde konjenital malformasyonların olması ve nörolojik muayene anormalliğinin prognozu olumsuz etkilediği saptandı. Sonuç: Semptomatik ve muhtemel semptomatik epilepsiler dirençli epilepsi için risk oluşturmaktadır. Epilepsinin ve çoklu ilaç tedavilerinin tıbbi, sosyal, psikolojik ve ekonomik etkileri ağır olabilmektedir. İlaç yan etkileri ve sık nöbet geçirilmesi hastanın ve ailenin hayat standartlarını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle epilepsi hastalarında tedaviye direnci etkileyen risk faktörlerini belirlemek ve önlem almak, hastaları uygun tedaviye yönlendirmek hayati önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the study is to determine the risk factors affecting treatment resistance in symptomatic and remote symptomatic patients with epilepsy and to show their prognostic effects on seizure and intelligence quotient. Materials and Methods: Symptomatic and remote symptomatic epilepsy patients with etiology who were followed at the Pediatric Neurology Clinic of Çukurova University for at least one year between March 2018 and March 2019 were evaluated cross-sectionally and 69 patients were included in the study. Results: In our study; short follow-up period, lack of remission history, presence of more than two drug use, and presence of congenital malformations among etiologic factors of the symptomatic and remote symptomatic patients were occurred to negative effects on the presence of the epileptic activity on seizure prognosis in the last EEG. When intelligence quotient was evaluated as prognostic factor, it is found out that first EEG abnormality, short follow-up period, congenital malformations in etiologic factors and neurological examination abnormalities were affected prognosis negatively. Conclusion: Symptomatic and remote symptomatic epilepsies poses risk to resistant epilepsy. Epilepsy and its multidrug treatments may have severe medical, social, psychological and economical effects. The patients and their families' living standards are negatively affected by drug side effects and frequent seizures. Because of this reason, it is vital to determine the risk factors affecting the resistance to treatment in epilepsy patients, to take precautions and to direct the patients to appropriate treatment.