When my mother takes daily care of my child: A qualitative study on working mothers' experience of motherhood and mother-daughter relationships
Annem çocuğumun günlük bakımını üstlenince: Çalışan annelerin annelik deneyimi ve anne-kız ilişkileri üzerine nitel bir çalışma
- Tez No: 581754
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUDUM SÖYLEMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Annelik, çocuk bakımı, çalışan anneler, anne-kız ilişkileri, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, motherhood, childcare, working mothers, mother-daughter relationships, Interpretative Phenomenological Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Günümüzde kadınların işgücüne artan katılımı ile birlikte, anne olan çalışan kadınlar doğum izinlerini kullandıktan sonra iş hayatına geri dönmekte ve günlük çocuk bakımı bakıcı veya akrabalar (anneanne, babaanne veya diğer akrabalar) tarafından üstlenilmektedir. Bu nitel çalışma, annelerinin (anneannelerin) çocuğunun bakımının üstlenmesini tercih etmiş, çalışan annelerin deneyimlerini derinlemesine araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmanın amacı öncelikle bu şartlar altında annelerin annelik deneyimini ve bakım sürecini öznel olarak nasıl yaşadığını, geçmiş anne-kız ilişkisinin ne şekilde etkilendiğini ve annelerin kendi annelerinin anneliğine dair geçmişten gelen algılarının bugün kendi annelik kimliklerine olan etkilerini araştırmaktır. Bu bağlamda ilk kez çocuk sahibi olmuş 11 anne ile yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz yöntemi kullanılarak elde edilen 5 ana tema şu şekildedir: I) Anne olma süreci II) Anneannenin çocuk bakımına katılımı III) Rollerin yeniden belirlenmesi IV) Çelişkili duyguları uzlaştırmak V) Geçmiş, şimdi ve gelecek arasında bağ kurmak. Sonuçlar, çalışmanın ilk bölümünde gözden geçirilmiş olan kadınların gelişimsel süreçlerine dair farklı yaklaşımlar, yetişkinlikteki anne-kız ilişkileri ve annelik deneyimine dair yapılmış çalışmalar ekseninde tartışılmıştır. Son bölümde, çalışmanın kısıtlılıklarına değinilmiş, klinisyenler ve ileride yapılacak çalışmalar için yol gösterici önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
With increasing participation of women in labor market, working mothers return back to work after their maternity leave and prefer daily childcare by a babysitter or a relative (maternal or paternal grandmother or other relatives). This qualitative study investigated the experience of working mothers who preferred their mothers (maternal grandmother of the child) as the daily caretaker. The aim of this study is to explore in this childcare arrangement how mothers experience motherhood, changing dynamics of the past mother-daughter relationship and how their perception of their mothers' mothering in the past influences their motherhood today. In this context, semi-structured interviews were completed with 11 upper-middle class working mothers who had their first child. From the results by using Interpretative Phenomenological Analysis, five main themes emerged: I) Becoming a mother II) Grandmother's involvement in childcare III) Redefining roles in multiple triadic relationships IV) Compromise of conflictual feelings V) Connecting past, present and future. The results were discussed of existing literature on female development, mother-daughter relationships in adulthood and motherhood.