Balıkesir'de sağaltıcı ocaklar ve halk hekimliği uygulamaları
Folk medicine and the hearth cure in Balikesir and surrounding area
- Tez No: 581773
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ DUYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halk hekimliği, Ocak, Hasta, Hastalık, Sağaltım, Balıkesir, Folk Medicine, Hearth, Patient, Disease, Treatment, Balıkesir
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışma Balıkesir ve çevresinde halk hekimliği ve ocak uygulamaları konusunu içermektedir. Çalışma sahası Balıkesir merkez ve dört ilçesini bu ilçelerin de altı köyünü kapsamaktadır. Üç bölümden oluşan tezin giriş bölümünde Halk Hekimliği ile ilgili genel bilgiler verilmiştir. Ardından diğer medeniyetlerde Halk Hekimliği ve Türk Halk Hekimliğinin tarihsel süreci hakkında bilgi verilmiştir. Tezin birinci bölümünde Balıkesir'deki ocakların yapısal özellikleri ve sağaltma yöntem ve teknikleri ile ilgili bilgiler verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde Balıkesir'de yapılan derlemeler sonuncunda görüşülen yirmi yedi ocaklıdan ve dört Halk Hekiminden elde edilmiş sağaltma yöntemleri, Balıkesir Ocaklarında ve Halk Hekimliğinde tedavi edilen hastalıklar ve tedavi yöntemleri ana başlığı altında iki alt başlıkta verilmiştir. Bu alt başlıklardan birincisi hastalık adına göre, ikincisi ise tedavi yöntemine göre adlandırılan Ocaklarda ve Halk Hekimliğinde tedavi yöntemleridir.
Özet (Çeviri)
This study, contains folk medicine and hearth cult applications in Balıkesir and its environment. The study area covers Balıkesir city center, four districts and six villages of these district. Thesis consist of three parts, in the entry part giving information about the general concepts of folk medicine and then the historical process of Turkish folk medicine and other civilizations were discussed. The first part provides information about the structural features and the technical methods, treatments of the hearths in Balıkesir. In the second part, according to interview from twenty seven hearths and four folk medicine treatment and methods were clise cussed under the heading“cured this cases and treatment methods in the Balıkesir”. The others sub-headings are the practices carried out before treatment and the second one is treatment methods in hearths which called treatments.