Klavyeli çalgılarda parmak numaraları
Fingering on keyboard instruments
- Tez No: 581902
- Danışmanlar: DOÇ. AHMET BURAK BASMACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klavyeli Çalgılar, Parmak Numaraları, Klavye, Parmak, Numara, Keyboard Instruments, Fingering, Keyboard, Finger, Number
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, klavyeli çalgıların gelişimiyle beraber değişime uğrayan parmak numarası kullanımının ve geçirdiği evrimsel süreçlerin incelemesi yapılarak eser yorumu içindeki önemi anlatılmıştır. Tarih boyunca tartışılan ve değişkenlik gösteren bir alan olarak ortaya çıkan parmak numaraları, sadece tekniği değil, artikülasyon ve cümlelemeyi de doğrudan etkileyen bir unsur olduğundan, çalışma boyunca parmak numaralarının hem teknik hem de müzikal açıdan öneminin anlatılması esas alınmıştır. İki bölümden oluşan tezin ilk bölümünde klavyeli çalgılar anlatılırken ikinci bölümünde parmak numaralarının tarihsel süreçlerine farklı ekoller ve besteciler doğrultusunda değinilmiştir. Eserlerin, yazıldıkları dönemle örtüşen bir şekilde icra edilebilmesi adına bu çalışmada, non-legato çalış üslubundan legato çalış anlayışına kadar süregelmiş tüm farklı parmak numarası yaklaşımlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the use of fingering which have changed with the development of keyboard instruments and their evolutionary processes are examined and their importance in the interpretation of the work is explained. Since fingering, which have been discussed throughout history as a variable field, affects not only the technique but also articulation and phrasing, the importance of fingering in both technical and musical terms is taken as a basis. This study consists of two chapters. In the first chapter, the keyboard instruments are explained and in the second part, the historical processes of fingerings are mentioned in the direction of different schools and composers. In this study, in order to perform the works in a way that coincides with the period they were written in, all the different fingering approaches from the non-legato to the legato style are given.