Serbest zaman pazarlaması perspektifinden espor
Esports from leisure time marketi̇ng perspective
- Tez No: 581927
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU GÖKALİLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, İletişim Bilimleri, Sports, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: serbest zaman pazarlaması, espor, marka, internet ortamında reklam uygulamaları, esports, leisure time, marketing, brand, advertising on the internet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Teknolojik gelişmelerin yaşanmasıyla birlikte bireylerin hayatında birçok değişiklik söz konusu olmuştur. Bu değişiklikler serbest zamanlarında bireylerin rahatlamasını ve stres atmasını sağlayan rekreasyon faaliyetlerini de etkilemektedir. Sporun da modernleşmesi ve değişmesi sonucunda espor ortaya çıkmaktadır ve bu doğrultuda özellikle Z kuşağı olarak adlandırılan nesil serbest zaman aktivitesi olarak esporu tercih etmektedir. Yükselen esporun, geleneksel spor dallarından daha dinamik bir hedef kitlesinin olması serbest zaman pazarlaması perspektifinden markalar için de önem arz etmektedir. Bu doğrultuda kısa sürede artan izleyici ve oyuncu sayısı söz konusu olduğu için markalar tarafından espor ile ilgili kampanyalar ve reklam çalışmaları önem kazanmıştır. Serbest zaman pazarlaması kapsamında markalar internet reklamlarını kullanarak espor ile ilgili reklam çalışmaları gerçekleştirmektedir. Bu çalışma kapsamında esporu tercih eden bireylerin neden esporu tercih ettikleri ve espor ile ilgilendikleri serbest zamanlarında, markalar tarafından gerçekleştirilen pazarlama faaliyetlerinin işlevselliği araştırılmaktadır. Bu doğrultuda 13 katılımcı ile derinlemesine mülakat yolu ile araştırma yapılmıştır ve araştırma kapsamında merak edilen sorulara cevap aranmıştır. Araştırma kapsamında yapılan reklam çalışmaları ve kampanyaları 13 katılımcıdan 12'si tarafından görülmektedir. Markalar tarafından serbest zaman pazarlaması kapsamında espor sektörü dahilinde gerçekleştirilen bu çalışmaların ardından 13 katılımcının 6'sı ürün satın alımı gerçekleştirmiştir.
Özet (Çeviri)
There have been many changes in the lifestyle of individuals with technological developments. These changes also affect recreation activities which allow individuals to relax in their leisure time. As a result of modernisation and change in sport, esports is emerging and in this direction, especially the Z generation prefers esports as a leisure time activity. It is also important for brands that rising esport has a dynamic target audience than the traditional sports from the perspective of free time marketing. As the number of spectators and players has increased in a short time, importance of campaigns and advertising activities related to esport has rised for brands. Within the scope of free time marketing, brands use internet commercials to carry out advertising activities related to esports. Referring this study, the reason of individuals to prefer esports as a leisure time activity and the functionality of marketing activities carried out by brands are investigated. In this respect, research was conducted through in-depth interviews with 13 participants and questions were asked to be answered within the scope of the research. Advertising activities and campaigns analyzed within the scope of the research are seen by 12 out of the 13 participants. Following these activities carried out by brands within the scope of leisure time marketing in the esport market, 6 out of the 13 participants purchased products.