Kars Müzesi'nde bulunan etnografik madeni takılar
Ethnographic metal ornaments found in Kars Museum
- Tez No: 581946
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN ÇALIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Sanat Tarihi, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Müze, Kars, Etnografik takı, Madeni eserler, Museum, Kars, Ethnographic ornament, Metal works
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Doğu Anadolu bölgesinde yer alan Kars ili ilk çağlardan beri önemli medeniyetleri içinde barındırmış, ev sahipliği yapmış ve bir uygarlık merkezi haline gelmiştir. Geçmişten günümüze kadar farklı ve zengin kültürlerin içinde yer aldığı Kars ili Anadolu'nun önemli şehirlerinden birisidir. ''Kars Müzesi'nde Bulunan Etnografik Madeni Takılar'' başlığı altında yapılmış bu çalışmada ilk olarak Kars ilinin coğrafi konumu ve tarihçesi, müzecilik ve Kars müzesi, madenlerin gelişim süreci, takının tarihçesi, , takı yapımında kullanılan gereçler, maden yapım ve süsleme teknikleri detaylı bir biçimde açıklanmıştır. Müzenin depo bölümünde bulunan elli eser teknik, form ve kompozisyon olarak tek tek incelenmiş, fotoğraflanmış ve envanter kayıtları alınarak katalog kısmında detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Değerlendirme ve karşılaştırma bölümünde teze konu olan eserler kendi aralarında değerlendirilmiştir. Karşılaştırmada eserler hem kendi aralarında hem de Anadolu'nun farklı bölgelerinde yer alan eserlerle karşılaştırılarak benzer ve farklı yönleri ortaya çıkarılmıştır. Teze konu olan eserlerin başka bölgelerdeki eserlerle benzer özellikler taşıması, kültürler arası bir etkileşimin olduğunu da göstermektedir. Çalışmanın son bölümünde incelenmiş eserlerden elde edilen bilgilerle bir sonuç çıkarılmış, çizimler ve fotoğraflarla bitirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Kars city which is located on eastern part of Anatolia has hosted many important civilizations since early ages and has been a civlization center. Kars city which has been housing different and rich civilizations since early times is among important cities on eastern part of Anatolia In this study called“Ethnographic Metal Ornaments Found in Kars Museum”, geographic location of Kars city and its history, museology and Kars museum, development process of metals, history of ornament, equipments used in ornament production, production and ornament techniques of metals have been revealed in detail. Fifty works found in storage section of museum have been studied technically, in form and in composition one by one, have been photographed and have been explained in detail in catalog section by taking down their inventory records. Works which are subject of the thesis in evaluation and comparing section have been evaluated between each other. In the comparison, works have been compared both between each other and with works found in different parts of Anatolia and their differences and similarities have been revealed. That works which are subject of the thesis have same properties with works in other parts show that there is an interaction between cultures. An outcome has been concluded from the information obtained from the works studied in the last section of the study and it has been finished with drawings and photos.