Batı Anadolu'da ele geçen Batı Yamacı Seramikleri
West Slope Ceramics unearthed in Western Anatolia
- Tez No: 581955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAŞKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Batı Anadolu, Hellenistik Seramik, Batı Yamacı Seramiği, Pergamon, Attika, Western Anatolia, Hellenistic Ceramic, West Slope Ware, Pergamon, Attika
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Gerek Anadolu'da gerek tüm Ege ve Akdeniz kıyılarında Hellenistik Dönem yerleşim tabakaları olan antik kentlerde yapılan kazılarda, yüzey araştırmalarında Batı Yamacı Tekniği ile süslenmiş birçok seramik ele geçmiştir. Küçük Asya'da Batı Yamacı Seramikleri'nin en yoğun rastlanıldığı yerin Batı Anadolu olmasından ve üretici kentlerin burada bulunması nedeniyle çalışma konusu olarak bu bölge seçilmiştir. Bu çalışma kapsamında, Batı Anadolu'da ele geçmiş olan Batı Yamacı Seramikleri'nin hangi atölyelerde, hangi atölye etkisinde üretildiğinin ya da hangi atölyeden ithal edildiğinin ve bu atölyelerin birbirleri ile olan benzerlik ve farklılıklarının, form ve bezeme tercihlerinin saptanması amaçlanmıştır. Çalışmada Batı Anadolu kentlerinde gün ışığına çıkarılan ve yayınlanan Batı Yamacı Seramikleri bir araya getirilip yukarıda belirtilen sorulara cevaplar aranmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Batı Anadolu'da en etkin üreticinin Pergamon atölyesi olduğu tespit edilmiştir. Pergamon'un Batı Yamacı Seramiği üretimi yapan atölyesi aynı zamanda birçok Anadolu kentini etkilemiştir. Pergamon dışında yerel olarak üretim yaptığı bilinen Ephesos hem Pergamon'dan hem de Attika atölyelerinden etkilenmiştir. Ephesos'un Anadolu kentlerine ihracatı Pergamon ile kıyaslandığında az olmakla birlikte vardır. Pergamon ve Ephesos'un dışında yine bu atölyelerin etkisinde Knidos, Metropolis ve Sardeis'te de yerel üretim yapıldığı bilinmektedir. Ancak buralardaki malların ihraç edilip edilmediği henüz ispatlanamamıştır ve buralarda üretilen seramiklere benzer seramikler bazı küçük merkezlerde ele geçmiştir. Bu tarzda süslenen seramiklerin genelde içki, servis ve mutfak kaplarından oluştuğu tespit edilmiştir. Süsleme unsurları olarak; sarmaşık, asma yaprakları, yunus balıkları, kolye motifleri, dalga motifleri, geometrik desenler gibi naturel ögeler tercih edilmiştir. Bu süslemeler büyük atölyeler dışında üretim yapan küçük merkezlerde yerel özellikler göstermektedir. Batı Anadolu'da Batı Yamacı Tekniği'yle dekore edilmiş vazoların M.Ö. 3. yüzyılın başlarından M.Ö. 1. yüzyılın sonlarına kadar kullanıldığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
During the excavations carried out in ancient cities in Anatolia and all the Aegean and Mediterranean coasts consisting of Hellenistic settlements, many ceramics decorated with Western Slope Technique were found. This region was chosen as the subject of study due to the fact that Western Slope Ceramics are the most common place in Asia Minor and because the producer cities are located here. In the context of this study, it was aimed to determine in which workshops the western slope ceramics recovered in Western Anatolia were produced or imported from which workshops, and the similarities and differences of these workshops with each other, form and decoration preferences. In this study, Western Slope Ceramics which were unearthed in Western Anatolian cities and published were brought together and answers were sought for the above mentioned questions. As a result of the study, it was determined that Pergamon workshop was the most effective producer in Western Anatolia. Pergamon's workshop, which produced Western Slope Ceramics, also affected many Anatolian cities. Ephesus, known to produce locally outside of Pergamon, was influenced both by Pergamon and Attica workshops. Ephesus's exports to Anatolian cities are relatively small compared to Pergamon. Apart from Pergamon and Ephesos, it is known that local production was also made in Knidos, Metropolis and Sardis under the influence of these workshops. However, it has not yet been proven whether the goods were exported or not, and ceramics similar to those produced here have been recovered in some small centers. Ceramics decorated in this style have been found to consist of drinks, service and kitchen utensils. As ornament elements; natural elements such as ivy, vine leaves, dolphins, necklace motifs, wave motifs, geometric patterns were preferred. These decorations have shown local features in small centers that used to make production in addition to large workshops. In Western Anatolia, it has been found that the vases decorated with Western Slope technique were used from the beginning of the 3rd century BC. till the end of the 1st century BC.