II. Abdülhamit Dönemi işçi ve işçi hareketleri
Worker and worker's movement in Period of Abdülhamit II
  1. Tez No: 581994
  2. Yazar: SALİH KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AYIŞIĞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, History, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi, II. Abdülhamit, Sosyalizm, Grev, İşçi Örgütlenmeleri, Worker, Abdulhamit II, Socialism, strike, Workers' Organizations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Osmanlı Devleti'nde işçi sınıfının oluşumu uzun bir süre almıştır. II. Abdülhamit döneminde yeni bir sınıf olan işçiler sanayi kentlerinde ortaya çıkmış etkili bir sınıf olmuşlardı. Selanik, İstanbul gibi Osmanlı sanayi kentlerinde işçi örgütlenmeleri ortaya çıkmıştı. II. Abdülhamit, gelişen fikir akımlarının işçiler arasında yayılacağı endişesiyle işçiler üzerinde baskı oluşturmaya çalışmıştı. Bu fikir akımlarının başında anarşizm ve sosyalizm gelmekteydi. Bu düşüncelere mensup işçilerin ülkeye girmeleri, sosyalizm hareketlerine ait haber ve yabancı gazetelerin ülkeye girişleri yasaklanmıştı. II. Abdülhamit döneminde işçilerin örgütlenmeleri de yasaklanmış ve sadece yardım maksatlı yardım cemiyetleri kurulmuştu. İşçi örgütlenmelerine katılanlar ise sürgün cezasına çarptırılmıştı. Jön Türklerin, otuz üç yıl tahtta kalan II. Abdülhamit'i tahttan indirmesiyle ülkede grev patlaması yaşanmıştı.
Özet (Çeviri)
The formation of the working class in the Ottoman Empire took a long time. Workers, who were a new class in the period of Abdülhamit II, were an effective class that emerged in industrial cities. The organization states in the cities of Thessaloniki, Istanbul and the Balkans had emerged. Abdulhamit II had tried to put pressure on the workers with the concern that the developing currents would spread among the workers. Anarchism and socialism were at the forefront of these ideas. It was forbidden for the workers to enter the country, the news about socialism movements and the entry of foreign newspapers into the country. II. Abdulhamit period workers' organizations were also banned and only charitable charities were established. Those participating in workers' organizations were sentenced to exile. Young Turks, thirty-three years left on the throne II. There were strikes in the country since 1908 when Abdülhamit dethroned him.